Lieja

liejaSituació
La ciutat de Lieja està situada a Bèlgica, a la vall del riu Mosa, a prop dels Països Baixos, d’Alemanya i de Luxemburg. La ciutat compta amb una superfície de 69 km2.

Població
Prop de 200.000 persones.

Idiomes
L’idioma oficial de Lieja és el francès, tot i que també hi ha gent que parla el való, un idioma que deriva del llatí però que pren la fonètica de les llengües germàniques

Clima
El clima de Lieja és continental amb influència oceànica. Les pluges hi són presents al llarg de tot l’any. Als estius les temperatures oscil·len entre els 20 i els 25 graus; mentre que les temperatures mitjanes a l’hivern són d’entre els 0 els 10 graus.

Curiositat
Lieja se la coneix com la ‘ciutat cremada’, pels nombrosos saquejos, incendis i reconstruccions que ha patit al llarg de la història.

Cuina
Un dels menjars típics de Lieja és el gofre. També podem destacar els boulets de Liège, que són mandonguilles de carn mixta. Les postres típiques són el café Liégeois. El pékèt és un aiguardent de la zona.

Comunicacions
Des de Barcelona no hi ha vol directe a Lieja. En tot cas, s’ha d’anar fins a Brussel·les i d’allà agafar un tren fins a Lieja

Lieja (Bèlgica) és una ciutat amb un important patrimoni arquitectònic i cultural. Es calcula que hi ha prop de 400 edificis protegits. Un dels llocs de referència a Lieja és l’Archéoforum, el jaciment arqueològic més gran d’Europa. Discorre sota la concorreguda plaça de Saint-Lambert i s’hi exposen les troballes de les excavacions que ja es van iniciar el 1907.

A la plaça de Saint-Lambert, on s’havia erigit una de les catedrals més espectaculars del nord d’Europa -demolida el 1793-, s’alça el Palau dels Prínceps de Lieja, actual seu de l’Audiència.

Un cop estem en el centre històric, resulta interessant fer una visita ala Col·legiata Saint-Barthelemy, un exemple excel·lent de l’estil gòtic i l’edifici religiós més antic d’aquesta ciutat belga.

Altres edificis religiosos destacables de la ciutat són l’església de Saint-Jacques i la Catedral, amb el seu tresor.

Pel que fa als Museus, el gran Curtius és un dels imprescindibles. També és recomanable el Museu d’Art Modern i Contemporani (MAMAC), ubicat en el parc de la Boverie. Una de les joies arquitectòniques de la ciutat és l’estació de tren Guillemins, dissenyada per l’arquitecte

Santiago Calatrava i premiada amb el Golden Belgian Building. Està feta amb 11.000 tones d’acer i té 32.000 metres quadrats Aquesta instal·lació faraònica va tardar dotze anys en ser completament construïda.

I no ens oblidem de pujar els 374 graons de la Montagne de Bueren, des d’on s’observen fantàstiques vistes de la ciutat.

Una ciutat ideal per a passar-hi un cap de setmana i gaudir del seu ambient i de la seva gastronomia. A la zona coneguda com Le Carré, ho podrem comprovar.

Per El Tot Granollers / AMIC – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES