Liberals proposa incentivar els plans de jubilació privats i parla sobre l’heliport a la Massana

Pere Cerqueda i Xavier de la Rosa (Liberals)
Pere Cerqueda i Xavier de la Rosa (Liberals)

Liberals proposa incentivar els plans de jubilació privats i complementaris, encara que només sigui una petita part. Així ho ha anunciat el número 4 de la candidatura nacional, Pere Cerqueda, aquest divendres al matí. “L’actual sistema de pensions de la CASS necessita una reforma”, ja que a la llarga les contribucions que es reben no seran suficients per a cobrir el volum de despeses i serà insostenible, ha manifestat Cerqueda.

En aquest sentit, ha remarcat que la postura de Liberals és intentar aconseguir un pacte d’estat per a solucionar la problemàtica, no només entre actors polítics, sinó també amb concertació amb els diferents agents econòmics i socials.

També ha comentat que es podria estudiar un petit augment de les cotitzacions per a incrementar el fons de pensions. “Sempre proposem mesures realistes que puguin ser assumides pels assalariats i per les empreses” sense posar en risc la viabilitat econòmica d’uns ni la pèrdua de poder adquisitiu dels altres, ha indicat.

D’altra banda, pel que fa a la CASS, Cerqueda també ha comentat que és necessari començar a auditar el sistema de baixes mèdiques, augmentant-ne el control i la supervisió. En la mateixa línia, “també revisarem els criteris d’atorgament dels carnets de les cobertures del 100% pels nous casos i també per a qui ja en disposi”, ha dit. Finalment, el candidat de Liberals ha declarat que s’apujarà el salari mínim fins al 60% del salari mitjà, tal com recomana la Carta Social Europea.Liberals exposa el seu programa a la Massana

Liberals ha continuat amb les reunions de poble. En aquesta ocasió, els candidats s’han desplaçat fins a la Massana per a efectuar la tercera reunió de la ruta prevista per totes les parròquies durant aquesta campanya electoral. Els assistents al Teatre de les Fontetes han pogut escoltar les propostes del programa de Liberals que afecten la Massana, a banda de conèixer i conversar amb els candidats.

El primer a intervenir en aquesta reunió de poble ha estat el candidat liberal i actual ministre en funcions de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, qui ha comentat la proposta del desviament de la Massana i ha destacat que ja hi ha el 50% dels convenis tancats i “en les properes setmanes esperem ja tenir un 80% dels convenis”. “Aportarà qualitat de vida i una millora per a la ciutadana de la Massana, ja que es podran fer espais públics més pacífics”, i també suposarà una millora per als ciutadans d’Ordino, ha dit i, ha afegit que les obres es podrien començar a licitar a la tardor. A més, també ha explicat la proposta de fer una voravia des de la Massana fins a Arinsal.

D’altra banda, Filloy també ha exposat les diferents propostes d’habitatge que porten al programa. “L’habitatge ha de tenir una visió a llarg termini” i es vol posar un model d’habitatge a preu assequible de promoció pública. Així, ha anunciat que ja hi ha un preacord amb el comú de la Massana perquè el govern compri dos blocs de pisos a Arinsal, els rehabiliti i pugui posar entre 40 i 50 habitatges a preu assequible amb una prioritat per als joves.

El segon a intervenir ha estat el candidat de la llista nacional, Àlex Villagrasa, qui ha destacat la importància del turisme al país i principalment a la Massana. “Tenim els recursos idonis per a ser atractius”, ha exposat, assegurant que la Massana és un clar exemple per a la gran quantitat d’esdeveniments esportius que organitza. “Hem de seguir potenciant aquest model de turisme perquè aporta riquesa”, ha comentat.

Finalment, el candidat a cap de Govern, Josep Maria Cabanes, ha destacat la importància de l’heliport a la Caubella i també ha explicat diferents infraestructures com la carretera de l’Obac, el desviament de Sant Julià o la variant de la Solana al Pas de la Casa. Finalment, Cabanes també ha parlat sobre l’acord d’associació i ha fet la reflexió que “cal fer un estudi per a veure quants habitants podem ser a Andorra”.

TOTES LES NOTÍCIES