L’Hospital transfronterer de la Cerdanya entrarà en ple funcionament el 19 de setembre

hospital-transfrontererEl nou Hospital transfronterer de la Cerdanya entrarà en ple funcionament el proper 19 de setembre. Així ho ha confirmat aquest divendres el conseller de Salut, Boi Ruiz, i la presidenta de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial, Marine Aoustin, els quals han destacat que un dels reptes del nou centre serà convertir-se en un hospital de referència en la medicina dels esports d’alta muntanya.

El centre sanitari obrirà les portes amb uns 180 treballadors -el 60% dels quals seran catalans i el 40% francesos- i donarà servei a una població de 32.000 habitants repartits entre la Baixa Cerdanya, l’Alta Cerdanya i el Capcir. El pressupost de funcionament per al 2015 és de 20 milions d’euros.

L’Hospital de Cerdanya ha començat una part de la seva activitat amb les visites de les consultes externes. Amb tot, segons ha detallat el conseller de Salut, Boi Ruiz, el centre finalitzarà la posada en marxa el proper 19 de setembre, quan es farà el trasllat d’urgències i dels pacients hospitalitzats. El transfronterer donarà servei a un territori dividit entre dos estats i a una població aproximada de 32.000 habitants, dividida entre 53 municipis -17 de la Baixa Cerdanya i 36 de l’Alta Cerdanya i el Capcir, a França.

Segons ha detallat Ruiz, ens trobem davant d’un projecte “singular”, ja que “no inaugurem un hospital convencional, sinó un equipament sanitari públic al servei d’una població amb nacionalitats diferents”. El conseller considera que es tracta del primer projecte d’aquestes característiques a Europa i creu que “l’èxit del projecte no és només construir-lo, sinó fer-lo funcionar amb persones de diferents cultures però amb la mateixa vocació”. Per ell, si el projecte és exitós significarà que “els sistemes sanitaris públics no han de tenir fronteres”.

Un llarg procés iniciat l’any 2003

Ruiz ha detallat que el projecte de l’hospital ha estat llarg i “no exempt de dificultats”. Segons ha remarcat, les dificultats s’han donat perquè “ens hem trobat davant de realitats administratives diferents”. La proposta va iniciar-se l’any 2003 i ha vist la llum al cap de deu anys. Amb tot, Ruiz ha assegurat que l’hospital no s’inaugura amb retard, ja que “qualsevol període de gestació d’un hospital a qualsevol lloc del món té un període mínim de deu anys”.

Un altre dels reptes al qual s’han hagut d’enfrontar els professionals és el de fer encaixar els models sanitaris francès i català. Segons assenyala Ruiz, el model francès és de lliure elecció i més de seguretat social, mentre que el català és un model nacional de salut. Ruiz ha explicat que, d’entrada, els pacients francesos tindran l’opció de continuar escollint l’hospital que vulguin i també els metges,malgrat que ha manifestat que “tot està per fer i no ens podem plantejar com serà, perquè haurem d’anar adaptant-nos a la realitat a mesura que ens hi trobem, ja que no tenim un model a seguir”.

Un referent mundial en la medicina dels esports de muntanya

Un dels reptes del nou centre és el de convertir-lo en un hospital de referència en la medicina dels esports de muntanya. Ruiz ha apuntat que en aquest aspecte no es partirà des de zero, ja que l’Hospital de Puigcerdà ja tenia experiència en aquest sentit. L’objectiu és constituir una xarxa de serveis sanitaris pels esportistes d’alt nivell però també per a la població en general. S’han buscat aliances amb el Centre Nacional d’Entrenament d’Altitud, el Centre Hospitalari Perpinyà, el Laboratoire Performance Santé Altitude de Font-Romeu i amb el Servei Mèdic del Consell Català de l’Esport.

200 treballadors d’aquí a 5 anys

L’Hospital de Cerdanya obrirà les portes amb prop de 180 treballadors, tot i que l’objectiu és arribar a la xifra de 200 d’aquí a cinc anys. D’aquests, un 60% seran catalans i el 40% restant francesos. Així ho ha explicat la presidenta de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT-HT) i Directora General de l’Agència Regional de Salut del Llenguador-Rosselló, Marine Aoustin, qui ha afegit que les llengües que s’utilitzaran al centre sanitari tant seran el català com el francès.

El centre comptarà amb un total de 67 llits (el doble dels actuals) i, entre els serveis que oferirà s’hi troben les consultes externes, diagnòstic per la imatge, urgències, hemodiàlisi, hospital de dia, hospitalització, quiròfans, recuperació post-quirúrgica, obstetrícia, neonatologia, laboratori d’anàlisi i farmàcia. A més, tant el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) com el francès Service Mobile d’Urgences et de Réanimation (SMUR) tindran base d’ambulàncies a l’Hospital de Cerdanya.

El cost de construcció de l’hospital transfronterer ha estat de 31 milions d’euros, finançats entre el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i les administracions catalana i francesa. El cost total d’equipar el centre sanitari és de 10 MEUR, mentre que el pressupost de funcionament de l’Hospital Cerdanya per al 2015 és de 20 milions d’euros. La presidència de l’AECT-HT serà rotativa entre Catalunya i França i s’aniran alternant cada dos anys.

TOTES LES NOTÍCIES