L’hormona del creixement: una aportació per al tractament de la fibromialgia?

Dins el cicle “La salut al dia” i amb motiu del dia mundial de la fibromiàlgia, (12 de maig), el doctor Guillem Cuatrecases acaba de presentar una conferència titulada “Noves teràpies en fibromiàlgia: utilitat de l’hormona del creixement?”.

L’acte de portes obertes, va ser organitzat per “Amare”, l’associació andorrana que aplega els malalts reumàtics, fibromiàlgics i del síndrome de la fatiga crònica.

Cuatrecases és especialista en endocrinologia i Nutrició i coordinador d’aquesta especialitat al centre mèdic Tecnon, així com a les clíniques Sagrada Familia i CIMA de Barcelona respectivament.

Rosa Mari Sorribes va fer uns apunts com a presidenta d’Amare, i va destacar l’interès en convidar a l’expert, a qui va donar la paraula.

Tal com va explicar el doctor Cuatrecases, des dels anys noranta hi ha estudis que posen de manifest la relació entre la deficiència de l’hormona del creixement i la presència de fibromiàlgia reumàtica, una malaltia crònica i dolorosa que afecta fonamentalment a les dones (9 a 1). Però tot i els bons resultats dels estudis realitzats, primer pel doctor Robert Bennett als Estats Units i després per investigadors espanyols, en l’aplicació de la hormona del creixement per al tractament de la fibromiàlgia, encara hi ha molts interrogants a l’entorn d’aquesta malaltia.

Un entorn que exigeix de la multidisciplina mèdica ja que abasta la endocrinologia, la neurologia i la psiquiatria. Per altra banda, va reconèixer que un 4% de la població mundial pateix aquesta problemàtica i que els resultats indiquen que un 17 % coincideix a tenir un dèficit de la hormona del creixement, aquest fet obre una nova via d’interès en aquesta línia que ja s’està treballant arreu.

Tanmateix, segons l’especialista, els estudis realitzats parlen d’un 50 % de disminució del dolor i alhora dels punts del dolor que poden descendir dels 18 punts als 11 punts amb l’aportació per via injectable de la hormona del creixement.

Això vol dir que s’està en el bon camí d’aportar una millora substancial en la qualitat de vida dels afectats pel dolor i la fatiga crònica. Sens dubte són bones notícies per a tothom.

El que sí sortosament ja s’ha aconseguit, és reconèixer els 11 punts per poder diagnosticar la malaltia, ja que són els punts on es genera més dolor contrastable, que al pressionar-los augmenta progressivament el dolor fins que es fa insoportable en les persones que tenen la malaltia, aquesta referència permet un diagnòstic molt ràpid. També hi ha un grup de persones afectades que pateixen de les tiroides i aquestes alteracions també provoquen entre altres, cansament i tristesa, afectacions que poden anar associades a la fibromiàlgia.

Tornant a l’hormona del creixement que fa més de 20 anys que s’aplica en nens que tenen un dèficit d’aquesta hormona que és imprescindible per al creixement, s’ha de constatar, que, segons el doctor Cuatrecases, la seva obtenció està molt desenvolupada i hi ha almenys uns 7 laboratoris que la produeixen amb total garantia. La nostra hipòfisi segueix creixent i si hi ha un dèficit d’aquesta hormona cal recomanar-la per a equilibrar el funcionament normal de l’individu. Per altra banda no hi ha contraindicacions ja que s’ha descartat que produeixin cap tipus de tumors en cap dels estudis realitzats. També la manca de l’hormona del creixement té a veure amb malalties cardiovasculars ja que els afectats tenen el doble de risc a patir cardiopaties.

Està comprovat que els afectats per fibromiàlgia, pateixen una manca de secreció de l’hormona del creixement que va del cervell a la hipòfisi i després al fetge.

Quant al tractament amb l’hormona del creixement, segons l’expert, ha de ser en un període llarg ja que s’han obtingut bons resultats a partir dels 6 mesos de tractament continuat en malalts de fibromiàlgia. S’han fet mostres comparatives amb un placebo i per altra banda hi han participat laboratoris internacionals com Merk Serono que va treballar amb 120 pacients. Als 12 mesos més del 50 % havien reduït els punts de dolor de 18 a 11 respectivament.

En conclusió, el doctor Cuatrecases va dir que la hormona del creixement es un fàrmac segur encara que té alguns petits efectes adversos com el formigueig a les mans, inflamació de les cames i alguns episodis de rampa. Inconvenients que poden superar disminuint la dosi. Evidentment que ha de ser ajustada al pes dels pacients tractats. A més a més de portar un control analític mensual en les persones medicades, fet habitual en qualsevol altra tractament.

Pel que fa a l’acceptació per part de la Seguretat Social, només hi ha dos països en que no s’abona aquest tractament en fibromiàlgia, i són precisament Espanya i Portugal, la resta de països està inclòs.

Tanmateix va recomanar en el cas de tenir la fibromiàlgia, el control dels nivells de IGF-1 (hormonals) i l’estudi endocrinològic dels malalts. En casos s’ha de recórrer a la ressonància magnètica.

Finalment el Doctor Cuatrecases va dir que tot i el 50 % de resposta positia del tractament amb l’hormona del creixement, hi ha un percentatge del 30 % de casos que no milloren gens.

Va tancar la jornada un torn de preguntes i la intervenció de la doctora Avellanet que va dir que el protocol per al diagnòstic de la fibromàlgia ja està previst en la nova Llei de la CASS que veurà la llum properament. També es va reafirmar en què fa temps que s’està fent el control dels nivells de les hormones principals incloent la del creixement.

La propera cita del cicle “La salut al dia”, serà el dia 30 de maig 2013 a “L’Espai”, carrer Viladomat núm. 17 d’Escaldes-Engordany. Consistirà en un taller sobre la malaltia de l’Alzheimer i es desenvoluparà de les 16 a les 18 hores.

 

TOTES LES NOTÍCIES