L’homenatge al passat i al futur de les falles centra l’acte de lliurament de la Flama de Canigó

fallesDesprés que la Flama del Canigó hagi estat custodiada durant tot aquest dimarts al matí a Sant Julià de Lòria, els fallaires s’han aplegat a la plaça del Consell per repartir el foc a les set parròquies. El síndic general, Vicenç Mateu, ha estat l’encarregat de llegir el manifest i recordar l’antiguitat d’aquesta tradició. Precisament, l’acte ha servit per homenatjar un grup de gent gran que va recuperar la festa fa desenes d’anys i un grup d’infants com a futur de les falles. Finalment l’acte ha finalitzat amb el relleu de fallaires majors i menors, i la roda de les falles.

La tradició del foc ha arribat aquest dimarts al vespre a la plaça del Consell per repartir la flama a totes les parròquies. Els síndics Vicenç Mateu i Mònica Bonell, han estat els encarregats de rebre la Flama del Canigó, juntament amb altres autoritats com ara el cònsol major i menor d’Andorra la Vella, Jordi Minguillón i Eron Estany, alguns consellers del Comú, o l’ambaixador d’Espanya, Manuel Montobbio.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha estat l’encarregat de llegir el manifest en què ha destacat la importància de viure les tradicions, i ha tingut unes paraules de reconeixement per als protagonistes de l’acte, la gent gran i la més petita, que han rebut un homenatge per ser el passat i el futur de les falles.

Per escenificar l’homenatge, els nens han estat els encarregats de fer entrega als padrins d’un obsequi, en aquest cas, la versió definitiva del documental ‘El camí del foc. La cremada de falles d’Andorra la Vella’, un documental etnogràfic que recull la història de les falles amb els testimonis dels fallaires més grans.

A més a més, els fallaires han mostrat la seva il·lusió pel possible nomenament de les falles del Pirineu com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Tot i això, el president de l’Associació de Fallaires d’Andorra la Vella, Santi Sánchez, ha assegurat que “independentment del resultat, tenim molta feina per fer i seguirem treballant perquè la festa perduri en el temps”.

Després de l’homenatge, s’ha produït el tradicional relleu entre fallaires majors i menors. Aleix Garreta i Santi Sánchez han pres el relleu a Eduard Ordóñez i Alba Garreta. L’actual fallaire menor s’ha mostrat molt satisfet de  poder ostentar aquest càrrec, assegurant que, “des que anava en cotxet els meus pares m’han portat a la festa i és un orgull per a mi”. Per la seva banda, el fallaire major, que a més, és de president de l’Associació de Fallaires d’Andorra, ha reconegut tenir molta il·lusió perquè, “això és el colofó per a un fallaire”.

Aquest acte ha finalitzat amb la roda de les falles per part dels fallaires, tot i que també s’han animat algunes autoritats com ara el cònsol major d’Andorra la Vella i alguns consellers del Comú.

Text i foto: ANA