L’home que actuava de correu en la trama de corrupció d’Unió Mallorquina tenia 1’2 MEUR a Crèdit Andorrà

L’home que va fer de correu del suborn de Can Domenge, lligat a la trama de corrupció d’Unió Mallorquina, a les Illes Balears, Miquel Llinàs Valls, tenia dos comptes corrents a Crèdit Andorrà, un amb saldo zero i un altre en què s’hi havien arribat a sumar 1,2 milions d’euros, segons publica el diari El Mundo aquest dijous.

Llinàs va confessar voluntàriament davant la Policia Judicial de les Balears el seu paper com a intermediari en el lliurament del suborn milionari de l’adjudicació del solar de Can Domenge el 2006. Seguia així els passos del seu amic, l’ex-conseller de Territori Bartomeu Vicens, que va confessar el pagament de la mateixa manera que el pagador, el promotor Román Sanahuja. Si aquests van xifrar la comissió en 4 milions d’euros, Llinàs assegura que mai va saber quants diners va moure. Pel transport va cobrar 35.000 euros.

Imputat en el cas que investiga el suborn, obert després de la confessió de Vicens – que va buscar amb ella beneficis judicials per pactar la seva sortida de la presó on està des de 2010 – , la Fiscalia Anticorrupció de les Balears va incloure el seu nom en una comissió rogatòria a Andorra. En el seu escrit, el fiscal explica a les autoritats judicials del país pirinenc que després de la confessió del suborn, «els fons no han pogut ser localitzats» i creu que «poden haver-se utilitzat comptes a Andorra per desviar fons públics i amagar els suborns».

Entre els 30 noms que va ordenar rastrejar, a més dels polítics investigats, com Maria Antònia Munar, expresidenta del Consell, i el seu delfí polític, Miquel Nadal, el mateix Vicens, Miquel Àngel Flaquer, exconseller d’Economia-, la Fiscalia va incloure les seves persones pròximes: els seus testaferros a la productora Vídeo U, la que fos persona de confiança de Munar, Rosario Martín Piris, i una altra sèrie d’antics càrrecs del partit. Persones, explica el fiscal , «que han estat membres d’UM, alguns condemnats, altres acusats o imputats». Investigava el rastre d’un «suborn, sense perjudici que se’n puguin derivar altres delictes com associació il·lícita, delicte electoral o blanqueig de capitals».

L’informe policial sobre aquests comptes, ara en mans del jutjat, recull les respostes dels bancs andorrans i apunta directament a Vicens i Llinàs. Aquest últim, sempre segons aquest informe, és «titular» de dos comptes amb la seva dona. Segons l’atestat, dos fills de tots dos serien al seu torn «apoderats» dels comptes a Crèdit Andorrà. Una no té saldo. La segona si. I la Policia andorrana desgrana tots els seus moviments .

Tots ‘ en efectiu ‘

L’apartat d’ingressos reflecteix que els Llinàs en van realitzar quatre, que es van efectuar en menys d’un any- entre març de 2007 i febrer de 2008- i que van sumar 1,2 milions d’euros. Tots «en efectiu». El primer ingrés, per 400.000 euros, desgrana la Policia, «va ser realitzat per Miguel Llinàs» el 2 de març de 2007. Aquest dia es va obrir el compte: Llinàs va declarar que es dedicava a «la promoció immobiliària» i la seva dona , que és «mestressa de casa». La documentació referent als comptes de Vicens a Andorra -obertes en aquest mateix banc- assenyala que l’exconseller va fer un ingrés de 24.000 euros aquest mateix dia .

Els altres tres ingressos detectats en el compte dels Llinàs figuren a nom d’un dels fills. Dues de 200.000 euros al setembre de 2007 i gener de 2008 respectivament, i un últim al febrer de 2008 per import de 400.000 euros. El compte de Llinàs també ha registrat, indica l’informe, reintegraments en efectiu. El primer, al setembre de 2008 quan es van traure 26.000 euros. L’últim, al març de 2013: amb un reintegrament de 200.000 euros. El total de les operacions de reintegrament arriba als 725.000 euros, sent la major de 400.000 euros el 2009.

Text: El Mundo

TOTES LES NOTÍCIES