L’FMI avisa que la guerra comercial entre els EUA i la Xina podria reduir el creixement global en un 0,5% el 2020 i calcula que els aranzels imposats –inclosos els del 2018– suposarien pèrdues majors que el conjunt de l’economia sud-africana. L’organisme adverteix de l’impacte de les tensions i els aranzels en la inversió, la productivitat i el creixement i assenyala que les represàlies econòmiques anunciades recentment per Trump contra Mèxic per la immigració també són preocupants. “Els Estats Units, la Xina i l’economia mundial són els perdedors de les tensions comercials actuals”, ha afirmar la directora gerent de l’FMI Christine Lagarde.

Per tot plegat, l’organisme avisa que la “cooperació global” pot “mitigar riscos” i remarca que les polítiques multilaterals són “necessàries” per fer front als reptes mundials. “Una prioritat clau hauria de ser la creació d’un sistema més obert, estable i transparent de comerç, incloent-hi la resolució de les tensions actuals”, resa el document que l’FMI ha fet públic de cara a la reunió que els ministres de Finances del G-20 mantindran aquest cap de setmana al Japó.

La institució també menciona el Brexit i l’escenari que el Regne Unit marxi de la UE de forma desordenada. La incertesa prolongada en relació al darrer acord de retirada, el procés de sortida i les condicions post-Brexit “podrien empitjorar la confiança i la tensió als mercats”, segons l’FMI.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada