L’exposició ‘Perseguits i salvats’ arriba a Madrid

El projecte ‘Perseguits i Salvats’ contínua amb la seva itinerància i arriba a Madrid, concretament al Centre Sefarad-Israel, on s’ha instal·lat des d’aquesta setmana i fins al 22 de febrer. L’acte d’inauguració ha estat presidit per la presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa M. Perelló, i l’ambaixador d’Israel a Espanya, Daniel Kutner; i ha comptat també amb la participació del director del Centre Sefarad-Israel, Miguel de Lucas, i de la vicepresidenta primera de la Diputació, Rosa Pujol.

L’historiador Josep Calvet ha estat l’encarregat d’oferir la conferència inaugural de la mostra, una xerrada en la qual ha parlat sobre les famílies que van creuar els Pirineus fugint dels nazis i que són les protagonistes del projecte que, des de l’any 2014, impulsa la Diputació de Lleida sota el nom de ‘Perseguits i Salvats’ amb l’objectiu de recuperar la memòria del pas pel Pirineu de Lleida de milers de jueus que van fugir de la persecució a què van ser sotmesos a l’Europa ocupada pel nazisme alemany entre 1933 i 1945. Paral·lelament, es pretén donar a conèixer la col·laboració i l’ajuda que els habitants del Pirineu van atorgar a aquestes persones que fugien de la barbàrie i d’una més que probable mort.

Fruit d’aquest projecte, el Centre Sefarad-Israel presenta la mostra itinerant ‘Perseguits i Salvats’, que recull la contextualització històrica d’aquests episodis, la trajectòria de vida de diverses famílies que van aconseguir fugir del nazisme a través del Pirineu de Lleida i les rutes recuperades i assenyalades en el marc d’aquest projecte.

Durant la seva intervenció, la presidenta de la Diputació ha destacat que es tracta d’una exposició amb una gran consistència i valor que ja s’ha presentat amb èxit en molts indrets de Catalunya i de l’estranger, i s’ha felicitat que en la seva estrena a Madrid hagi comptat amb l’assistència de l’ambaixador d’Israel a Espanya, que l’ha elogiada i s’ha congratulat per la tasca de recerca que ha fet la Diputació. Perelló ha afegit que l’exposició posa en valor aquest episodi trist del poble jueu i que aquesta vol transmetre un missatge de concòrdia amb la ciutadania.

De la seva banda, l’ambaixador Daniel Kutner ha destacat el valor únic de l’exposició en difondre uns fets tan importants i de recuperació de la memòria històrica.

Cal recordar que aquesta mostra va iniciar la seva itinerància a l’Espace du Judaisme de Tolosa del 6 al 27 de juny de l’any passat. Posteriorment es va poder veure a Sort (Pallars Sobirà, del 6 de juliol al 2 de setembre) i Vielha (Val d’Aran, del 14 de setembre al 4 de novembre), i actualment també es pot visitar a la Biblioteca Central Elias Sourasky de la Universitat de Tel Aviv, on romandrà fins al 16 de gener. A més, dimarts passat, dia 15, també es va obrir a l’Institut Cervantes de Cracòvia, amb la qual ara cosa coincidirà en tres escenaris de relleu internacional: Tel Aviv, Cracòvia i Madrid.

La presència del projecte a Madrid s’emmarca dins de les activitats programades per al Mes de la Memòria de l’Holocaust que organitzen el Centre Sefarad-Israel i la Comunitat Jueva de Madrid.

Aquest conjunt d’activitats se celebren per recordar a les víctimes de l’Holocaust dins el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. El programa d’activitats s’estendrà per diferents ciutats i permetrà conèixer més de prop un dels episodis més tristos de la història de la humanitat. Conferències, exposicions, projeccions de cinema i altres activitats es donaran cita durant tot el mes de gener, gràcies a la col·laboració de més d’una quinzena d’institucions i entitats.

TOTES LES NOTÍCIES