L’exposició sobre les “Festes de foc al Pirineu”, impulsada per la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat,   iniciarà a finals d’aquest mes de desembre la seva itinerància per diversos indrets del territori.
 
La mostra recull l’origen, l’evolució i les característiques de les festes de celebració de l’arribada de l’estiu del Pirineu relacionades amb el foc. L’exposició va ser inaugurada coincidint amb la proclamació, per part de la UNESCO, d’aquestes celebracions com a patrimoni immaterial de la Humanitat.
 
La mostra s’ha pogut visitar, fins el 20 de desembre, al Museu d’Història de Catalunya. Tot seguit està previst que s’exposi en diverses poblacions relacionades amb la celebració de les falles. A Bagà, hi serà de finals de desembre del 2015 a primers de gener del 2016. Durant el 2016, després d’una segona estada al Museu d’Història de Catalunya, entre el 8 de gener i el 14 de febrer, visitarà les poblacions de La Pobla de Segur, Isil i Manresa.
 
La mostra està estructurada en tretze àmbits:
1.”Els Pirineus: Natura i gent amb caràcter”
2. “La mateixa festa en diverses llengües”
3. “El tronc que es fa teia”
4. “El tronc de foc que fecunda la terra”
5. “Els protagonistes de la Festa”
6. “Els tres temps de la Festa del Foc”
7. “El foc que camina”
8. “Rituals i jocs amb foc”
9. “La revetlla: música i dansa”
10. “Testimonis d’abans“
11. “Patrimoni viu i ancestral
12. “Pirineus, muntanyes sagrades”
13. “El foc simbòlic”
 
La celebració de la festa de les falles dels Pirineus és en l’actualitat un dels màxims exponents del patrimoni cultural de la serralada pirinenca i constitueix, per tant, un element cultural que aplega pobles i valls dels Pirineus en una gran celebració de caràcter transfronterer.
 
La festa, generalment denominada amb el nom de falles, consisteix en baixar des de les muntanyes fins a la plaça del poble, unes torxes, o falles, enceses amb un foc vital i renovador, que culminen en una foguera a l’entorn d’un arbre de foc. També s’hi inclou en aquesta modalitat de celebració les festes de foc que en dos pobles del  Prepirineus se celebren també durant el solstici d’hivern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada