L’exposició “Cultures Asiàtiques” encara es pot visitar al Centre d’Art d’Escaldes-Engordany

L’exposició que acull el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, des del mes de juny i fins el proper dia 20 de setembre, ens aporta una nova visió sobre la riquesa de les cultures asiàtiques, les quals són molt apreciades arreu. Ara tenim l’oportunitat de gaudir-ne dins uns horaris més complets que el Comú ha ampliat amb l’objectiu de propiciar el major nombre de visites,coincidint en unes dates estivals de molta afluència de visitants al nostre país. Alhora la mostra ens ofereix un espai de serenitat i contemplació en plena zona del bullici estival, a la Via Carlemany d’Escaldes-Engordany.

Les obres provinents del fons del Museu de Montserrat inclouen diversos gravats de l’art japonès, però també s’hi afegeix un recorregut per les cultures de l’Índia, la Xina, el Nepal, Vietnam i Tailàndia. S’inicia l’exposició amb una pintura sobre seda que correspon a un “Tanka Tibetà”, de finals del XVIII, una donació al Museu realitzada pel llibreter català Just Cabot (1898 – 1961), del qual hi ha diverses aportacions en el mateix àmbit. Segueixen altres gravats, la majoria de l’estil “Ukiyo-e” que significa “pintura del món flotant”; una escola que representa escenes de la vida quotidiana, actors del teatre “kabuki”, així com paisatges típics i populars. Vuit d’aquestes estampes pertanyen a l’obra d’Ando Hiroshige (1797 – 1858), un dels autors més importants del gravat japonès.

La cronologia del total de les obres exposades, abarca des del segle IV aC fins al segle XX. A l’accedir a la sala, trobem una imatge escultòrica d’un “ Buda assegut” que ens recorda el famós Escriba de la cultura egípcia. Però el Buda assengut, procedent de Bangkok està fet amb bronze lacat i daurat, i la seva datació del segle XIX, no té res a veura amb l’antiguitat de l’escriba assegut i quasi del mateix tamany. La característica més detacable del “Buda assegut” és la posició de les plantes dels seus peus, mirant cap al cel, alhora que les seves mans expressen gestos simbòlics, que representen els diversos estats de consciència, durant la seva intemporal meditació estàtica.

 Per altra banda, ocupa i destaca al bell mig de la exposició, una escultura d’un personatge resant amb les mans juntes i semiagenollat al terra. Realitzat en fusta policromada, aquesta escultura prové del Tibet i està datada a principis del segle XIX. La posició de l’orant representat quasi encorbat cap al terra, però amb la cara aixecada, una posició que segons la teoría tibetana, afavoreix el poder de la ment, el poder espiritual i el poder de la concentració (cultura hinduista).

 Un altre element impressionant és el “Dakini”, que significa “aquell que travessa el cel”. El protagonista dansa i en el seu ball es manifesta l’energia necessària, per escapar de la realitat. Trobem també a la mostra “Ajna Txalkra” o Tercer ull, que correspon al 6è dels punts energètics del cos, segons la tradició budista.

 Destaca, de la important col·lecció exposada al CAEE, un llibre ritual escrit en Sànscrit per un cal·lígraf anònim. Datat entre el segle XVI i XVII, en el qual s’empra l’alfabet “NepalakSara”. Està escrit amb tinta sobre paper en un format que es pot plegar a mode d’acordió. El seu nom tècnic en Newri, és “Thyasaphu” i constitueix un manual per a la cerimònia de “l’adoració”. L’esmentat manuscrit prové del Nepal.

Descobrim a la part de darrera del manuscrit anterior, el que en diuen: AGASTYABODHISATVADHARMAVIDHI, que és una obra que pertany al corrent del budisme tàntric del Nepal.Aquest codi, que és troba a l’astrologia Jutakanale, va ser escrit pel monjo ARYASURA (segle IV al V) i està considerat com l’obra mestra de la literatura budista escrita en Sànscrit. Com a cobertes del preciat document, hi va una tapa protectora feta de fulla de palma.

 En el nostre fidel recorregut, trobem una imatge de pedra negra que està identificada com “Garuda” (segle XII – Nepal). A continuación, trobem “Shiva Ardenari” un bronze sobredaurat datat al segle XVI-XVII( Índia). En una altra línea s’aprecia un relleu en pedra volcánica (segle IX-X). A part, en una vitrina hi ha un plat en ceràmica Satsuma, que ens presenta una escena de personatges guerrers de principis del segle XIX. (Japò).

 Hi ha un Tambor de ritual en bronze, procedent del Vietnam que està datat al 600 aC. Procedent de la Xina, hi ha una “urna funerària” datada al segle XII. Trobem una porcellana del segle XVIII-XIX, i un Cavaller caçador de senglar que està imprès al temple, sobre paper (segle XVIII). Aquest ultim és procedent del Nor-est de l’Índia.

Altres elements complementaris formen part de la mostra, com, un Gerro de ceràmica vidriada (Xina, segle XVI) i una Gerra trípode molt antiga i provinent també de Xina, en bronze Ding, la qual hom ha datat a l’entorn del segle IV aC.

 Resumint: s’ha de constatar que, en les decoracions dels elements xinesos hi destaquen els animals mitològics com el dragó, la tortuga, l’unicorn i l’au fénix, tots ells relacionats amb el seu concepte de la creació. Mentre que en el cas de l’Índia, destaca la flor de lotus, considerada una flor sagrada que impregna i influència moltes de les cultures asiàtiques.

escultura Finalment s’ha de dir, que el Centre d’Art d’Escaldes-Engordany, com és habitual, ofereix activitat paral·leles a cada una de les seves interessants exposicions. En aquest cas també a la mostra intitulada “Cultures Asiàtiques”, què com hem dit abans, es podrá visitar fins el dia 20 de Setembre 2014, s’han inclòs les visites nocturnes guiades. Les properes cites serán: el dimarts dia 12 d’agost i el dijous 4 de setembre a les 20.30 hores.

 Per al mes de setembre, a més a més, s’han previst dues xerrades, la primera serà el dimarts dia 16 de setembre amb el títol de “El cervell intestinal” que anirà a càrrec de Marisa Gonzalez, llicenciada en medicina tradicional xinesa i professora de ioga. La segona xerrada sota el títol de “L’art del plaer. L’erotisme en l’art oriental” s’ha previst per al dijous dia 18, i serà realitzada per la historiadora de l’art, Ruth Casabella. En ambdós casos l’horari serà a les 20.30 al mateix centre.

 Tanmateix hi haurà activitats per a infants. A part de les visites concertades per als casals d’estiu, és farà un Taller per a infants de 6 a 11 anys, el dissabte dia 20 de setembre. “Un dissabte d’art per descobrir les cultures asiàtiques”, que començarà a les 10.30 fins les 13.30. (Preu 3 Euros). Com és habitual, cal fer la reserva prèvia al telèfon 802 255 del mateix Centre d’Art a l’Avinguda Carlemany, núm. 30, d’Escaldes-Engordany.

TOTES LES NOTÍCIES