L’exposició ‘Claude Viallat, als marges de la pintura’, arribarà l’any vinent a la sala d’exposicions del Govern

L’exposició Claude Viallat, als marges de la pintura, va obrir les portes el dia 7 de juliol al Touquet Paris-Plage. El pintor líder del moviment Suport/Surfaces, dels anys seixanta a França, presenta una retrospectiva de les seves obres al museu d’aquesta elegant estació balneària del nord de França. Aquesta exposició, que presenta obres que van del 1996 al 2012, serà represa gràcies a la col·laboració entre la Ville du Touquet Paris-Plage i el Ministeri de Cultura d’Andorra, i cap a principis del 2013 podrem veure aquesta important mostra a la sala d’exposicions del Govern.

El grup Support/Surface es va constituir amb Bioulès, Cane, Dezeuze, Saytour, Devade i Claude Viallat. Tots aquests artistes s’impregnen del clima intel·lectual de l’època: estructuralisme, lingüística, psicoanàlisi, maoisme i marxisme.

L’exposició que tingué lloc l’any 1969 al museu de l’Havre, La peinture en question, manifesta clarament les seves intencions amb quadres que només fan referència “a ells mateixos”. De fet, aquests artistes es desmarquen dels territoris de l’abstracció, moviment de gran importància durant aquest període de postguerra.

Un dels principis del moviment Suport/Surface és la desconstrucció del quadre. Claude Viallat, l’artista del sud, pinta empremtes repetitives. Aquell que alguns anomenen el Matisse de final del segle XX, encara que mai participà realment en la vida intel·lectual parisenca, és considerat avui, després de més de quaranta anys de pràctica artística radical, com la figura més important d’aquest moviment.

L’arribada al Principat d’aquest esdeveniment gaudirà d’una importància històrica per a la vida de les arts a Andorra ja que Claude Viallat forma part incontestablement dels grans pintors francesos. Cal afegir que l’artista té, des de fa uns anys, una gran influència en els joves pintors americans, arran d’un important article que li consagrà la cèlebre revista internacional Art in America.

(Foto: S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.