L’expert de la Unesco no descarta cap opció d’accés a la Vall del Madriu (Vídeo)

L’expert delegat de la Unesco, Pierre Galland, que ha visitat aquest dimarts la Vall del Madriu, ha indicat que de moment hi ha totes les opcions d’accés a la vall sobre la taula, i que no se’n descarta cap. Ha parlat d’accés rodat, aeri, per cable, o qualsevol altre. Galland ha visitat la vall, després d’haver-se reunit aquest dilluns amb els representants de l’Icomos, de la Unesco d’Andorra, i dels cortalans de la zona, per poder elaborar un informe amb recomanacions sobre la millor opció d’accés a la vall. Ha recordat que en cap cas està en perill el reconeixement de la zona com a patrimoni cultural de la humanitat, i que cal estudiar quina és la millor opció perquè es pugui compatibilitzar la preservació de la vall i el seu accés.

Amb la voluntat de trobar la millor opció per compatibilitzar la preservació de la Vall del Madriu-Perafita-Claror i el seu accés, la comissió de gestió va demanar a la Unesco l’opinió d’un tècnic amb experiència en aquest tipus de terrenys que pugui fer una recomanació. Així, l’expert delegat Pierre Galland s’ha desplaçat fins al Principat, i a més de rebre tota la documentació sobre el terreny i sobre les diferents opcions d’accés que s’han estudiat al llarg dels anys, s’ha pogut reunir amb el representant de la Unesco a Andorra, del Consell Internacional dels Monuments i Indrets (Icomos), i també dels cortalans de la zona.

Durant aquest dimarts, des de les 9 hores del matí, l’expert ha conegut el terreny acompanyat per la presidenta de la comissió de gestió de la Vall del Madriu, Rosa Ferrer, la cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, el ministre de Cultura, Albert Esteve, la directora de la comissió, Susanna Simon, i diferents tècnics i cortalans de la zona.

Després de conèixer la vall, Galland ha assegurat que ‘hi ha moltes opcions d’accés sobre la taula, i totes s’han d’estudiar’. Ha indicat que tant l’accés rodat, com aeri o per cable es pot estudiar, i ha afegit que les opcions presentades ‘no són exhaustives’, i per tant se’n poden presentar altres de diferents. Per la seva banda, el ministre de Cultura, Albert Esteve, ha recordat que també existeix la possibilitat que es decidís prohibir l’accés rodat, però ha indicat que si s’ha demanat a l’expert el seu assessorament és perquè coneix altres zones similars i pot aportar solucions que aquí no s’hagin pensat.

Alguns dels exemples que ha posat Galland, sense voler suggerir que s’hagin d’aplicar al Madriu, són els que es veuen a Suïssa, per exemple, on hi ha alguns hotels on només es pot arribar en mules o amb telefèric, o una zona dels Alps, on només hi poden accedir vehicles elèctrics, i que fan servir aquesta condició com a reclam turístic.

La cònsol major d’Andorra la Vella i presidenta de la comissió de gestió de la Vall del Madriu, Rosa Ferrer, ha recordat que la visita de l’expert ha estat a demanda de la comissió, i que per tant ha vingut per donar el seu assessorament i no per controlar o avaluar el que s’ha fet fins ara. De fet, ha apuntat que l’informe que emetrà el tècnic, en dos o tres mesos, servirà com a consell per decidir què es fa. Galland ha apuntat que el que es decideixi finalment no posarà en risc el reconeixement de la vall com a Patrimoni Cultural de la Humanitat, ja que això no està en risc ni ho ha estat mai.