L’exministre Espot assumeix la presidència de l’Aliança andorranofrancesa

L’exministre d’Afers Exteriors Xavier Espot ha assumit aquest dimarts la presidència de l’Alianaça andorranofrancesa, una entitat nascuda l’any 2000 que té com a objectiu principal promoure a Andorra la llengua i la cultura franceses. Espot ha explicat a l’ANA que ha estat proposat per al càrrec arran de les bones relacions que va fer amb la comunitat francesa durant la seva etapa com a ministre, a més de ser molt pròxim a la cultura francesa pel fet d’haver cursat gran part de la seva formació a França. En aquest sentit, Espot encara el seu mandat amb l’objectiu de promoure l’intercanvi i la barreja de llengües i cultures, per tal que els andorrans s’apropin més a l’estat veí del nord, i alhora que els residents francesos s’integrin millor a Andorra.

L’Aliança andorranofrancesa va néixer l’any 2000 i es va constituir oficialment el 2002. Des dels inicis ha estat presidida pel resident francès Jacques Carcy, i a partir d’ara serà per primer cop capitanejada per un andorrà. Xavier Espot ha explicat a l’ANA que l’objectiu de l’entitat és apropar la llengua i la cultura franceses, però a més, ell vol incidir en la necessitat de promoure la barreja de llengües i cultures entre els dos països, amb la intenció que els andorrans ‘mirin més cap a França’, ja que assegura que ‘sempre hem estat molt girats cap a Espanya i Catalunya’, i per tal d’ajudar als residents francesos a integrar-se millor i més ràpidament.

Actualment, l’Aliança organitza diversos programes culturals relacionats amb el cinema, teatre, i conferències, a més d’oferir cursos de francès ‘garantint la millor qualitat del professorat i dels diplomes que s’expedeixen’. D’altra banda, també ofereix viatges a França als millors alumnes de l’escola andorrana i francesa per posar-los en contacte amb les escoles i professionals i conèixer el futur de la seva professió.

L’Aliança andorranofrancesa compta amb ajudes puntuals del Govern i dels comuns, i té signats convenis de col·laboració amb l’Ambaixada Francesa i amb MoraBanc. A més, té l’ajut econòmic de l’ambaixada, de la representació del copríncep francès i del senat francès, tot i que la seva principal font d’ingressos són els cursos de francès.

Xavier Espot ha assumit la presidència de l’entitat durant un període de tres anys, mentre que el fins ara president, Jacques Carcy, passarà a ser vicepresident d’una junta de continuïtat amb l’anterior mandat.

TOTES LES NOTÍCIES