cordo

Aquest divendres ha tingut lloc la tercera reunió de la Comissió de seguiment del programa de donació d’unitats de sang de cordó umbilical, una comissió que està integrada pels respectius ministeris encarregats de la Salut dels governs d’Andorra i del Regne d’Espanya, l’Organització Nacional de Transplantaments (ONT) d’Espanya, la Fundació Josep Carreras, la Fundació Crèdit Andorrà i els Serveis Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS).

En aquesta ocasió, els membres de la comissió han pogut prendre coneixement de l’evolució del funcionament del programa públic de donació i recollida d’unitats de cordó umbilical d’Andorra, que forma part del Programa Concòrdia. En concret, l’any 2013 es van poder admetre al programa 238 donants, de les quals 220 van acabar materialitzant la donació del cordó umbilical. Amb tot, un cop aplicats els criteris de qualitat que han de complir les mostres una vegada recollides, 135 van poder ser trameses al Banc d Sang i Teixits (BST) de Catalunya per poder ser processades. Finalment, 19 d’aquestes mostres van poder superar tots els tests de control qualitatiu per ser definitivament admeses a crioconservació i a inscripció al REDMO.

Aquestes xifres situen el programa públic de donació d’unitats de sang de cordó umbilical del Principat entre un dels millors del programa Concòrdia, presentant com a trets característics la seva elevada participació i adhesió ciutadana i els elevats nivells de qualitat assolits, fets que segons els experts demostren la plena consolidació del programa tot just tres anys després de la seva creació.

Enguany es preveu assolir la xifra de les 100 mostres andorranes admeses a crioconservació al Banc de Sang i Teixits de Catalunya i al REDMO, fets que fan preveure que sigui provable que es pugui produir la primera cessió efectiva d’alguna d’aquestes mostres a alguna persona d’arreu del món que la pugui necessitar.

D’altra banda, la Comissió de seguiment del programa ha donat també llum verd a la seva continuïtat per a tres anys més, seguint els terminis establerts en les clàusules dels respectius convenis que el regulen, una continuïtat que es formalitzarà properament per mitjà del respectiu intercanvi de notes entre els responsables d’ambdós ministeris de salut de les administracions centrals andorrana i espanyola.

(Foto:S.F.G.)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada