L’executiva de Liberals dona el vistiplau a l’acord amb Demòcrates i Ciutadans Compromesos

L’executiva de Liberals d’Andorra ha donat el vistiplau a l’acord que el seu líder, Jordi Gallardo, ha tancat amb el demòcrata, Xavier Espot, que la setmana que ve serà investit nou cap de Govern. Amb l’acord s’assegura els suports de fins a 17 consellers generals segons destaca RTVA.

Tancat ja divendres l’acord programàtic fonamentat en els punts de coincidència dels respectius programes de Demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos, les negociacions de les últimes hores s’havien focalitzat apactar el repartiment de competències i el funcionament intern del futur executiu. Les últimes converses les han pilotat personalment Xavier Espot i Jordi Gallardo, que han deixat bastida l’estructura del Govern, que tindria entre deu i dotze ministeris, dels quals set serien de color taronja, tres o quatre de liberals i un de Ciutadans Compromesos. Els noms dels futurs ministres no es decidiran fins després de la investidura de Xavier Espot com a nou cap de Govern. Amb el pacte a tres bandes el líder demòcrata s’assegura l’elecció en primera volta el dimecres 15 de maig per una clara majoria sumant al seu favor els vots dels 11 consellers demòcrates, els set liberals i els dos de CC.

Liberals ha reunit aquesta tarda la seva executiva per escoltar Jordi Gallardo detallant el contingut de l’acord i valorar-lo. Tot i algunes resistències internes la direcció ha acabat avalant el pacte. Aquest mateix vespre l’executiva de Demòcrates també està reunida per valorar un acord que preveuen fer públic demà dilluns, quan se’n donaran tots els detalls.

Més enllà del pacte per a un govern de coalició la voluntat de les tres formacions serà la de buscar pactes d’estat amb més forces en qüestions que consideren estratègiques com serien l’acord d’associació amb la Unió Europea o per garantir la viabilitat futura del sistema de pensions.