Aquest dimecres s’ha celebrat a Brussel·les una reunió en la qual ha participat el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en el marc de les negociacions per a la lliure circulació de mercaderies. Una trobada en la qual l’estatus del tabac ha pres especial rellevància, després que aquest matí els representants andorrans presentessin al Servei Europeu d’Acció Exterior una proposta que permetés excloure el Principat de la Unió duanera, pel que fa a l’article 24 vinculat a aquesta mercaderia. Tot aquest afer, però, es veuria compensat per la vocació d’Andorra d’adaptar-se de forma progressiva a les directives europees i un revisió d’aquesta situació després de vint anys. Malgrat que l’executiu no ha entrat a valorar la reunió, el ministre portaveu ha manifestat la voluntat que en la pròxima reunió que se celebri a finals de setembre es pugui desencallar la situació. D’altra banda, aquesta serà la darrera trobada en la qual participi Saboya, atès que el pròxim 15 de juliol hi haurà el canvi ministerial amb Maria Ubach. En aquest sentit, Cinca també ha anunciat que la setmana vinent Esther Rabasa prendrà possessió com a nova ambaixadora d’Andorra a Brussel·les i el seu càrrec com a representant permanent al Consell d’Europa serà per Josep Maria Areny.

El tabac ha centrat la reunió que s’ha dut a terme aquest dimecres al matí a Brussel·les entre el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i els diferents representants del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) i l’Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF), per tal de presentar una proposta relacionada amb l’exclusió del Principat de la Unió duanera durant un període de vint anys, pel que fa al capítol 24.

Tot i que el ministre portaveu, Jordi Cinca, no ha descobert cap detall respecte a la reunió, el ministre ha manifestat que la voluntat de l’executiu és que a finals de setembre o principis d’octubre es desencalli aquesta situació, en la pròxima reunió dels representants andorrans i els europeus. Cinca ha explicat que la proposta haurà de ser matisada i ha posat en relleu que “entrem en l’àmbit del ‘feeling’, ja que quan hi ha un entorn de negociació hi ha matisos que només pot percebre qui ha estat a la reunió”.

La proposta presentada per Saboya i l’ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea, Maria Ubach, consisteix en una moratòria de dues dècades que permet al país adaptar-se a les noves directives europees, així com la revisió de l’estatus del tabac un cop finalitzi aquest període de transició.

Cal recordar que les negociacions referents a la lliure circulació de mercaderies es troben en la fase final, i en els pròxims mesos les autoritats implicades en la negociació treballaran en funció de la proposta que s’ha presentat aquest dimecres.

ANA

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada