L’Executiu assegura que ‘no hi ha cap raó’ perquè l’IGI suposi un increment de preus generalitzat

El ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, ha assegurat, aquest dimecres, que l’aplicació de l’Impost General Indirecte (IGI) no hauria de suposar un increment de preus en general. El ministre ha dit que sí que hi ha algunes excepcions on per mantenir el marge, els empresaris podrien incrementar els preus, però també ha assegurat que en la majoria de casos substituir els impostos anteriors i deduir l’IGI dels serveis contractats farà que no sigui necessari augmentar els preus i que fins i tot en alguns sectors es podrien rebaixar. Els casos excepcionals són els de les estacions d’esquí, els aparcaments no vinculats a una vivenda, els béns de segona mà, o alguns productes que estan sotmesos a impostos especials que se sumen a l’IGI, com poden ser els carburants, el tabac o l’alcohol.

L’entrada en vigor de l’Impost General Indirecte aquest 1 de gener ha rebut una valoració positiva per part del ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. Ha opinat que tot i que ‘som conscients de l’esforç que suposa, el que compta és que tothom l’ha posat en marxa’. A més, ha destacat que no ha suposat cap problema de retencions a la Duana per fer-hi els tràmits pertinents.

Així, el ministre ha explicat que els resultats s’aniran veient en les properes liquidacions, que es produiran al gener per a les empreses amb una facturació superior als 3,6 milions d’euros, al final del primer trimestre per al gruix de l’empresariat, amb facturacions entre 250.000 i 3,6 milions d’euros, i al juliol per a les petites empreses amb facturació inferior als 250.000 euros.

Tot i el bon balanç dels primers dies d’aplicació de l’IGI, Cinca ha assegurat que es continuarà fent difusió d’aquest impost, tant entre els empresaris com entre els usuaris.

A més, el ministre ha insistit en què ‘no hi ha cap raó’ perquè l’aplicació de l’IGI suposi un increment de preus generalitzat. Ha explicat que la majoria de productes i serveis poden mantenir els preus ja que alhora que s’aplica el nou impost s’eliminen els que es pagaven abans, i també perquè ‘és un impost neutre per a l’empresari’, és a dir, que de la mateixa manera que ha de pagar l’IGI del que ofereix, en pot deduir el que ha pagat pels béns i serveis que ha demandat.

És per això que en la majoria dels casos Cinca considera que si els empresaris pugen els preus ho faran per augmentar el marge de benefici però no per fer front al nou impost. Tot i això ha recordat que hi ha algunes excepcions com poden ser les pistes d’esquí, que fins ara pagaven un impost del 2,8% i que ara hauran de pagar el 4,5%, però que amb això també cal tenir en compte que podran deduir l’IGI de l’electricitat, que és una de les grans despeses d’aquestes empreses.

Altres productes que es poden veure afectats són els béns de segona mà, els aparcaments no vinculats a la vivenda, o aquells productes afectats per impostos especials. En els casos d’aquests productes com els carburants, l’alcohol o el tabac, abans havien d’assumir l’IAC i l’IMI que suposaven un 4,8% apart dels impostos especials, i ara han de suportar un 4,5% d’IGI, però com que aquest s’aplica també sobre els impostos especials, sí que es podria veure repercutit el seu preu si els empresaris en volen mantenir el marge de benefici. En aquests casos concrets, però, Cinca assenyala que el diferencial amb els països veïns és molt gran i que per tant es podria assumir un augment de preus.

 

TOTES LES NOTÍCIES