L’excap de Govern Marc Forné contradiu les afirmacions de Matas Zapata

forne2La tolerància amb l´evasió fiscal és una qüestió que afecta Espanya no d´Andorra. Així ho afirma l´excap de Govern Marc Forné després de la compareixença al Parlament de Catalunya de l´extinent de la guàrdia civil José Matas Zapata pel ‘cas Pujol’. Forné ha negat cap acord informal entre Andorra i Espanya per permetre l´evasió de diner negre i ha destacat la lluita d’Andorra contra el blanqueig de diners de procedència criminal.

L’excap de Govern Marc Forné afirma que mai va existir cap acord tàcit entre Espanya i Andorra per tolerar l´evasió fiscal. D´aquesta manera ha negat les declaracions de l´extinent de la guàrdia civil destinat a Andorra durant 20 anys, José Matas Zapata, que ahir va comparèixer al Parlament de Catalunya pel ‘cas Pujol’. Matas va dir que Espanya tolerava la sortida de fins a un bilió de pessetes de diner negre a canvi del control del diner brut.

En aquest sentit, Forné ha confirmat que: “el senyor Matas potser ho sabia, que ho torleaven. Ho podia saber perquè tenia molta informació d’Espanya. D’Andorra no en tenia gaire, tenia la que volia, com és natural, o la que podia, com a persona molt ben situada allà on estava. Ara bé, implicar i pretendre que es va arribar a un pacte tàcit, no. Que a l’hora de la veritat Andorra hagi servit per a determinades operacions de pas de diners de molta gent de diferents colors polítics és possible”.

Forné ha assegurat que l´evasió fiscal és un problema d´Espanya i no d’Andorra. Ha afegit que durant anys va intentar fer entendre a Espanya les dimensions d’Andorra: “Jo em vaig esforçar durant tots els meus mandats a fer entendre tant al president González com al president Aznar com a Zapatero, que van coincidir amb mi, que Andorra era la setena part en dipòsits del que hi havia a l’illa de Jersey”.

L’excap de Govern Marc Forné ha destacat, a més, que Andorra ha estat un dels primers a legislar contra el blanqueig de diners de procedència criminal: “Andorra va ser el primer país del món occidental on l’any 90 els bancs andorrans van fer un còdi deontològic. I l’any 90 els coprínceps també van fer el primer còdi penal on es parlava de blanqueig de diner” .

Precisament ahir, la CUP va demanar una ampliació de compareixents a la comissió d’investigació per cridar quatre directius bancaris de les filials d’Andbank i BPA a Espanya. D’altra banda, l´expresident català Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, han hagut de comparèixer davant el jutge per declarar en relació amb l´acusació de frau fiscal i blanqueig de capitals.

TOTES LES NOTÍCIES