El  ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha anunciat aquest dijous durant la sessió de control al Govern que la setmana vinent el Departament de Tributs i Fronteres acabarà de recopilar la informació sobre els ingressos dels treballadors per compte propi per poder iniciar un estudi econòmic i jurídic per determinar un règim de cotització dels autònoms “més just”. Espot, responent a una pregunta del conseller general d’SDP, Víctor Naudi, ha indicat que els resultats s’obtindran en un termini de quatre mesos, i ha avançat que el nou sistema, que es farà en funció dels ingressos, es podrà tirar endavant sense modificar la Llei de bases de l’ordenament tributari ni la Llei de la CASS.

El ministre Xavier Espot ha explicat que en tot cas s’optarà per un sistema que garanteixi la sostenibilitat del sistema, de manera que els ingressos que obtingui la CASS siguin similars o com a mínim no inferiors que els actuals. Així, ha alertat que probablement hi haurà autònoms que podran cotitzar menys, però “potser també significarà que algunes persones hauran d’aportar més”, una qüestió que va en sintonia al que ja va manifestar fa unes setmanes el president de la CASS, Jean Michel Rascagneres.

Espot també ha avançat que les opcions que hi ha sobre la taula són dues: o un sistema similar al francès, en què les cotitzacions es calculen en funció dels revinguts de l’any precedent, o bé un sistema per trams com l’actual, que es modularia per adaptar-se més als ingressos.

Pel que fa a la proposta del conseller socialdemòcrata Gerard Alís de cotitzar en funció del salari mig de cada sector, el ministre ha indicat que li sembla un sistema “difícil d’implantar” si no es modifica primer l’actual sistema de classificació d’activitats econòmiques.

Text i foto: ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada