L’estiu t’ha deixat taques en la pell? T’expliquem com tractar-les

Si després de passar tot l’estiu sota el sol, t’has descobert noves taques en la pell o s’han enfosquit algunes que ja tenies… ja n’hi ha prou de laments i posem-nos a la feina per a tractar-les al més aviat possible. I és que, encara que existeixen més causes que expliquen la hiperpigmentació cutània, l’exposició solar és la principal.

La radiació solar és la que activa, en primera instància, la producció de melanina. Aquesta ha d’actuar com un protector solar natural de la pell enfront dels raigs UV nocius i així és com ens bronzegem. Però una excessiva exposició al sol pot alterar aquest procés i desencadenar la hiperpigmentació o aparició de taques. A més, una vegada que s’han format taques fosques, l’exposició al sol pot accentuar, encara més, aquest enfosquiment.

L’aparició de taques en la pell s’accentua amb el pas dels anys, si bé també pot afectar a persones joves. De fet, és un tema que preocupa a gran part de la població femenina i, per això, avui tornem a recordar-te què has de fer amb les taques en la pell i et posem al dia de les solucions cosmètiques.

Melasma i ‘lentigo’, les taques més habituals

Existeixen diferents tipus de taques en la pell, però et parlarem específicament de dues, que són les més comunes:

Melasmas

Grans taques difuses de color cafè amb llet, que apareixen en les zones exposades al sol, galtes, centre facial i mandibular. Són més freqüents en dones de rostre fosc i/o amb tendència grassa, així com en persones que viuen en zones assolellades. Com explica la doctora Pilar de Frutos, l’origen d’aquestes taques és desconegut, encara que es relaciona amb les hormones, atès que és més freqüent trobar-les en dones embarassades o en tractament amb anticonceptius hormonals. Pel fet que es desconeix l’origen exacte i al fet que es localitza en les capes més profundes de la pell, la seva eliminació és difícil, però no impossible.

Com es tracten? El primer que deus fer és utilitzar protecció solar durant tot l’any de, almenys, SPF 30. A més, si estàs exposada al sol, hauràs de realitzar reaplicacions cada dues hores. Per part seva, la doctora recomana “combinar un tractament de diferents agents despigmentants a altes concentracions, aplicats en clínica, i l’ús diari a casa de productes tòpics, que continguin almenys dues o tres substàncies despigmentants, i que han de ser pautats i manejats per un dermatòleg”. Altres tractaments amb els quals tractar el melasma són el làser de baixa freqüència i altres dispositius de llum, o l’àcid ‘tranexámico’.

‘Lentigos’

Coneguts popularment com a “pigues grans”, són taques múltiples de color marró fosc de menys d’1-2 centímetres, localitzades en zones de major exposició solar. Amb el pas dels anys van augmentant en grandària i adquirint una tonalitat més fosca. A més, les pells més clares tenen una major predisposició a aquestes alteracions. Els ‘lentigos’ són conseqüència d’un increment de l’activitat dels melanòcits en les capes més superficials de la pell, i tenen el seu origen en cremades solars de la infància i/o adolescència i en l’exposició solar crònica.

Com es tracten? Com apunta la doctora De Frutos, “és fonamental l’avaluació clínica especialitzada per un dermatòleg per a diferenciar-les de la seva variant maligna: el ‘lentigo’ maligne melanoma”. Una vegada descartat, el tractament és més senzill que el del melasma i existeixen diverses opcions: píling químic, crioteràpia o electrocoagulació, i llum intensa o làser, que s’escullen de manera individualitzada segons les necessitats del pacient.

Rutina diària de cura

Tant si tens taques en la pell com si vols prevenir la seva aparició, és imprescindible adoptar una rutina diària de cura.

Per a això, protegeix la teva pell de la radiació solar utilitzant protecció solar UVA i UVB durant tot l’any. I és que, també a la tardor, però sobretot a l’hivern, els raigs UVB disminueixen i augmenten els raigs UVA que, amb un alt grau de penetració en la pell, són un dels principals causants de l’envelliment i de l’aparició de taques. Utilitza també productes antioxidants, ja que l’estrès oxidatiu estimula la producció de melanina i, per tant, l’aparició de taques.

I si les taques ja han aparegut, en la teva rutina diària hauràs d’incloure productes tòpics que continguin actius despigmentants, com la hidroquinona o l’àcid kòjic. Consulta a un professional per a trobar el tractament que més s’adapti a les teves necessitats.

Algunes propostes antitaques

Anti-Pigment, d’Eucerin. Una gamma de cura que prevé i redueix la hiperpigmentació, gràcies al desenvolupament d’un nou agent actiu formulat després de 10 anys de recerca, el Thiamidol, que, amb el seu ús regular, redueix la producció de melanina.

Els productes són: Eucerin Anti-Pigment Dual Serum, amb doble cambra que combina Thiamidol patentat i àcid hialurònic concentrat d’alt i baix pes molecular (39,90€/30ml); Eucerin Anti-Pigment Día FPS 30 , amb midó de tapioca i protecció solar 30 (34,30€/50ml); i Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector, un gel transparent que permet l’aplicació localitzada en àrees específiques (17,20€/5ml).

Mission Perfection Sérum, de Clarins. Es tracta d’un sèrum avantguardista a base de cirera “acerola” que atenua les taques marrons sense que la resta del rostre es torni pàl·lid. Així, unifica el rostre aportant una bonica lluminositat a tot el rostre. Es pot utilitzar tant de dia com de nit, i en tot tipus de pells. A l’hora d’aplicar-ho, pren una nou de sèrum entre les mans per a escalfar-la i afavorir, així, la seva eficàcia. Els experts aconsellen adaptar el ritme de les pressions drenants: ràpid al matí per a començar bé el dia i més lent a la nit abans de ficar-te al llit. (75,50€/30ml)

D-White, de Montibello. Aquesta línia despigmentant s’inspira en l’alta eficàcia del làser sobre les taques de la pell. Aquest equip mèdic allibera una gran quantitat d’energia en un període de temps molt curt actuant sobre la melanina i escalfant-la fins a suprimir-la.

Els productes són: Anti-Age Whitening Cream SPF 20, una crema de dia antiedat i fotoprotectora d’acció blanquejant (51,35€/50ml); Anti-Age Whitening Emulsion SPF 20, en emulsió (51,35€/50ml); Renew Spot Corrector, un tractament intensiu que s’aplica de nit, directament sobre la taca (54,80€/30ml); i Expert Whitening Hand Cream SPF 20, específica per a mans (30,90€/75ml).

Sérum intensivo despigmentantede Tanit, que redueix les taques, unifica el to i prevé els signes de l’envelliment cutani. Aquest eficaç sèrum posseeix una acció despigmentant, exfoliant, antioxidant, il·luminadora i d’hidratació d’efecte ‘second skin’. Això és possible per mitjà de la seva formulació, que inclou cúrcuma i Flor de Nopal. Aquest producte es pot utilitzar durant tot l’any i s’aplica, amb la pell neta i tonificada, al matí i a la nit. (31,50€/30ml)

Pots complementar el tractament amb Tanit Fluido Despigmentante SPF40, que a més de ser despigmentant, també té una acció exfoliant suau (34,85€/*50ml); Tanit Plus Crema Especial Despigmentante, per a taques localitzades, com melasmas en el llavi superior o ‘léntigos’ solars (21,10€/15ml); i Tanit Stick Despigmentante con color, per a camuflar les taques alhora que les tractes (16,15€/4g).

V6.12 Bright Pro, de Sepai. Aquest booster és un poderós còctel d’actius que treballa sobre tots els factors externs i interns responsables de la coloració de la pell. Compta amb una triple acció que unifica el to i aclareix les taques, combat l’aparició de noves produïdes pel sol i per l’edat, al mateix temps que proporciona un efecte il·luminador immediat. “Injecta-ho” a l’interior de la teva crema hidratant o sèrum habitual, per a convertir-los en poderosos tractaments antitaques. Pots utilitzar-ho al matí i a la nit per a un resultat més eficaç (49€).

Pigment Zero, de Martiderm. Una completa gamma despigmentant amb productes formulats amb ingredients actius d’alta tolerància, que permeten ser usats tot l’any. Entre els ingredients principals destaquen l’àcid tranexàmic, l’àcid kòjic, l’àcid fític i la vitamina C.

Els productes són: Serum Il·luminador (43,85€/30ml.); Crema FPS 50+ (33,05€/40ml.); Cover, un stick despigmentant amb color i protecció solar (17,85€/4ml.); Crema renovació, per a la nit (38,35€/40ml.); Mask, un tractament intensiu de nit que treballa sobre les taques a un nivell més profund (43,55€/30ml.); Antiox Capsules, un complement nutricional que reforça les defenses naturals de la pell enfront de la radiació UV (31,40€/60 càpsules); i Bright, ampolles de tractament intensiu i focalitzat (61,35€/30 butllofes).

Iqualogy White, de BABE. Aquesta línia de cura està formulada amb cinc actius (pèptid marí, white 360º, niacinamida, hidroxitirosol i àcid làctic), que actuen en les diferents fases del procés de pigmentació de la pell, evitant la formació de taques cutànies i ajudant a unificar el to durant tot l’any.

Els productes són: Loción Micelar Correctora, sense sabó i sense aclarit, neteja, desmaquilla i aclareix les pells amb tendència a la hiperpigmentació (12€/150ml); Serum Unificador del tono, un fluid ultralleuger d’acció intensiva (31€/30ml); i Crema Unificadora del Tono SPF 30, que tracta les taques i protegeix la pell (28€/50ml)