L’espàrrec, un vegetal diürètic amb alt índex de potassi

esparrecAls mercats trobem espàrrecs durant tot l’any, però procedeixen d’hivernacles perquè la temporada de collita natural és la compresa entre els mesos d’abril i de maig.

Existeixen dues varietats d’espàrrec, el blanc i el verd.

L’espàrrec blanc creix sota terra. Pel fet que no rep llum solar, no desenvolupa la clorofil·la, pigment natural responsable del color verd dels vegetals. De la seva banda, l’espàrrec verd té el to característic pel fet que creix en contacte amb la llum solar.

Els espàrrecs frescos estan composats, principalment, per aigua. El contingut en sucres i en greixos és força baix. Per contra, presenten un alt contingut en proteïnes, éssent un dels vegetals més rics en aquest nutrient.

També destaca per l’alt contingut en fibra, de manera que l’espàrrec és un aliment recomanat en casos de restrenyiment. Pel que fa al contingut vitamínic, destaca la presència de folats, provitamina A (betacarotè) i vitamines C i E. També hi són presents altres vitamines del grup B.

Quant al contingut de minerals, els espàrrecs presenten quantitats importants de potassi, de ferro i de fòsfor i, en menor proporció, de calci i de magnesi.

El baix contingut en calories de l’espàrrec, 18 el fresc i 23 el de conserva, fa que aquest sigui un aliment idoni per incloure en dietes amb baix contingut calòric, a la vegada que constitueix un primer plat o un acompanyament ideal.

Pel seu contingut en potassi, l’acció diürètica de l’espàrrec és molt important i per això és un aliment altament depuratiu de l’organisme i beneficiós per a les persones que pateixen d’hipertensió i de retenció de líquids.

Per Tot Granollers / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES