L’Espai va oferir un “Taller de figures de xocolata” per la mona de Pasqua

La setmana passada va tenir lloc a L’Espai d’Escaldes-Engordany un interessant taller per preparar la mona de Pasqua, basat en l’elaboració de les figures de xocolata com a ingredient principal.

El taller organitzat per l’AVIM, el va presentar Joan Casas, que juntament amb la monitora de L’Espai, l’Anna Sanchez, van ajudar al mestre pastisser Joan Parés en la tasca de preparació dels elements i els ingredients per a realitzar el taller.

El nom de mona prové de “munna”, un terme àrab que representava un obsequi especial que els musulmans feien als seus senyors. És una tradició a tota la Mediterrània però a Catalunya i Balears només s’elabora per Pasqua. És un regal tradicional del padrí al seu fillol, encara que avui en dia, el costum es fer una sortida campestre, per anar a menjar la mona el Dilluns de Pasqua, el dia següent al Diumenge de Resurrecció.

Les primeres dades sobre la definició de la mona, les trobem al diccionari de la Reial Acadèmia en l’edició del 1783, on definia la coca o rosca que es coïa al forn, amb ous posats damunt amb la closca i tot. La celebració se’n deia “Pasqua de les Flors”. La Pasqua Florida es celebra a Catalunya, València i Murcia, on encara es manté aquella fórmula.

Però a Catalunya, tal com explica Joan Amades ( 1890 – 1959) en la seva obra “Costumari català”, de la mona ja se’n parlava abans, al segle XV. Encara que no va ser fins al segle XIX que els ous de la mona, van ser substituïts per ous de xocolata, alhora que van constituir l’element fonamental de la mona de Pasqua.

De la mona tradicional a Catalunya i la Franja de Ponent, n’hi ha diverses varietats, amb pa de pessic, amb formes de tortell amb ous durs, i fins i tot pintades a mà. ( Montsià, Baix Ebre, Comarques de Castelló i Franja de Ponent).

Actualment la tradició de “ l’Ou de Pasqua” és present a tot Europa, des d’Anglaterra fins a Ucraïna. L’ou es considera el símbol de la resurrecció primaveral, després del temps d’abstinència Quaresmal.

Per això els ous de Xocolata són elaborats pels millors pastissers arreu i ara, L’Espai ha tornat a organitzar aquest taller com a segona edició. L’objectiu és ajudar als padrins a realitzar la mona per als infants o fins i tot amb ells, ja que la tradició s’ha popularitzat molt a totes les llars de Catalunya i Andorra respectivment.

Finalment, resumiré el Taller de figures de Xocolata, per aquells que no hi van poder participar.

En primer lloc, el mestre pastisser Joan Parés va començar fonent les rajoles de xocolata en un bol, que va posar al microones a 30º. Va dir que també es pot fer al bany maria, però en aquest cas, s’ha de vigilar molt que no entri cap gota d’aigua a la xocolata, ja que això malmetria l’ingredient.

Seguidament, quan ja s’obté el punt adequat, es posa la xocolata al motllo, que pot ser de plàstic o bé d’acer inoxidable. A ell li sembla que els de plàstic van millor perquè tenen més flexibilitat a l’hora de treure els ous del motllo, que es fan en 2 meitats.

A continuació es posen a la nevera on quallaran i es podran extreure al cap de 30 minuts o més. Seguidament, a part, es fa una barreja de mantega i xocolata per fer els encaixos de les 2 meitats dels ous. Després es desmotllen, i empren la barreja de mantega i xolocata, s’uneixen les dues meitats per formar l’ou sencer. Finalment amb una base també de xocolata es posa sobre el pa de pessic prèviament preparat. És típic afegir-hi un petit pollet que sol ser de feltre.

Pel que fa a altres opcions, com per exemple per fer una caseta, es pot utilitzar directament els trossos de la rajola de xocolata per fer les parets i la teulada, la qual es pot ondular empren el ganivet de serreta de tallar pa i rascant la peça de xocolata corresponent a aquest element, al qual s’hi pot afegir una xemeneia.

monesPer fer les finestres de la caseta, normalment es fa servir la xocolata blanca i així obtenim un contrast adient. Finalment les decoracions tant dels ous, com de les casetes o altres figures de xocolata que hàgim creat, es fan amb pa d’àngel o bé amb “lacasitos” de colors.

Quant a la base que alhora fa de suport de les figures de xocolata, el mestre pastisser va recomanar d’endolcir-la amb un licor barrejat amb el xarop o suc d’almíbar de préssec o altre fruita; d’aquesta forma el pa de pessic resulta més esponjós. També es pot farcir amb gerds o altre melmelada i fer-lo en diverses capes, la qual cosa farà encara més bona la mona. A sobre s’hi posa la figura de xocolata, la majoria inclou l’Ou de Pasqua.

Actualment també es fan altres figures, que es decorem amb xocolata blanca i també tal com hem dit abans amb “Lacasitos” i/o flors fetes amb pa d’àngel de colors.

El Taller que acaba d’oferir L’Espai ha comptat amb una bona assistència dels membres de l’AVIM (Associació de Gent Gran Voluntària) així com altres padrins, amb els quals hem tingut el plaer de compartir aquest nova aportació que ha complagut tothom. Bona Pasqua!

 

1 comentari

  1. per que quant preparo xocolate per fer figures, sempre he de guardar totes les que faig a la nevera ,si no queda tou?

Comments are closed.