Aquest dissabte, 19 de juliol, l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la capital alturgellenca inaugurarà l’exposició ‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’.

L’acte inaugural s’iniciarà a les 12 del migdia i estarà presidit pel comissari de la commemoració del Tricentenari, Miquel Calçada, juntament amb l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, i el director dels Serveis Territorials de Cultura a Lleida, Josep Borrell.

Després d’inaugurar l’exposició, les autoritats es desplaçaran fins a la Torre Solsona de Castellciutat, una de les fortificacions d’aquella època, on s’hi està acabant de realitzar les obres de rehabilitació i senyalització. La Torre Solsona esdevé així un dels escenaris de la Ruta 1714, formant part dels itineraris pels marcs de la Guerra de Successió.

‘La Seu d’Urgell, Castellciutat i el general Moragues durant la Guerra de Successió’

L’exposició, que es podrà visitar a partir de dissabte a la tercera planta de l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat, descriu de forma gràfica els esdeveniments històrics més importants que van tenir lloc a la Seu d’Urgell i Castellciutat en el context de la Guerra de Successió.

Així, els plànols, mapes i il·lustracions de l’exposició, acompanyats dels textos explicatius, permeten entendre de forma contextualitzada la guerra de Successió a les nostres terres: l’evolució de la fortalesa de Castellciutat, l’impacte de la guerra en la població de la plana urgellenca, la importància estratègica d’aquesta plaça durant el conflicte i el paper destacat del general Moragues com a governador militar de Castellciutat i cap superior de les fronteres.

Finalment, explica la resistència i la capitulació d’aquesta plaça, el setembre del 1713, així com les conseqüències de la derrota, tant a nivell local com de país.

L’exposició es complementa amb un documental amb entrevistes als següents experts en la matèria: Agustí Alcoberro, Albert Villaró, Josep Albert Planes, Carmen Xam Mar, Lluís Obiols i Quim Torra.

L’Espai Ermengol ha produït aquesta exposició amb el suport del Museu d’Història de Catalunya.

Aquesta exposició s’emmarca dins del conjunt d’actes organitzats per l’Ajuntament de la Seu d’Urgell per commemorar el Tricentenari de la Guerra de Successió. Al llarg d’aquest any s’aniran celebrant diversos actes al voltant d’aquests fets.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada