L’escudellada de Sant Antoni reparteix més de 800 racions a la Massana

Els càlculs han estat bons i, tal com estava previst, s’han repartit unes 800 racions de la tradicional escudella de Sant Antoni a la Massana, a banda de 36 racions més d’escudella apta per a persones que pateixen al•lèrgies alimentàries. Aquesta iniciativa, que es va posar en funcionament fa dos anys en col•laboració amb l’Associació d’al•lèrgics i intolerants alimentaris,  ha permès que tothom pugui degustar el plat típic de Sant Antoni . Els ingredients que s’han fet servir han estat: patata, col, pastanaga, brou, arròs, vedella d’Andorra, pilota sense farina ni ou, botifarra negra i pollastre.

Si cada any l’escudella massanenca és celebrada pels comensals, enguany encara hi ha hagut més felicitacions per als cuiners. I és que per a la seva elaboració s’utilitzen productes de qualitat, majoritàriament del país: vedella, pilota, botifarra negra i blanca, cansalada, pollastre, patata, col, herbes aromàtiques dels boscos d’Andorra, etc. En total són 80 quilos de verdura i 190 quilos de carn per elaborar una escudella que com sempre han comptat amb el toc professional de l’equip encapçalat per Francesc Medina.
Cal remarcat que s’han venut tots els plats de Sant Antoni, que molta gent col•lecciona. Durant les últimes edicions el motiu del plat han estat diferents elements del Parc Natural del Comapedrosa i enguany  ha estat una papallona anomenada paó de dia.

L’escudellada és la part més popular de la festa però la celebració ha començat al matí amb la missa a la capella a Sant Antoni de la Grella, que ha comptat amb la participació de la Coral la Coral Sant Antoni de la Massana. Per facilitar l’accés als ciutadans, hi ha hagut transport gratuït des de les 10.30 fins a les 12 h des de les parades de bus del centre de la Massana fins a la capella. Cal dir que molts consellers han optat avui per aquest sistema de transport públic. Durant el sermó, el mossèn de la Massana ha fet una crida per a la recuperació dels valors i també a treballar per al bé de la comunitat. En aquest sentit, el Cònsol Major, David Baró, ha volgut destacar el paper de les persones que treballen desinteressadament t a favor dels altres. A hores d’ara el Comú compta amb tres persones que treballen de forma voluntària (dues psicòlogues i una acompanyant de persones grans) però en algunes èpoques de l’any la xifra s’incrementa.

Parlant de solidaritat, també cal destacar els tradicionals Encants de Sant Antoni, una subhasta de diferents lots de productes, sobretot embotits del país. Per algun dels lots s’ha arribat a pagar 300 euros. S’han recaptat més de 1.500 euros, que ja s’han lliurat a Càritas.
El dia assolellat ha propiciat que la celebració s’allargués a les Fontetes fins ben entrada la tarda.

La celebració es tancarà al vespre amb un muntatge que combinarà la música i la narració. L’actor Xavi Fernández llegirà una adaptació de les quatre narracions presentades al premi literari Històries de la Massana, organitzat per la Biblioteca Comunal. Recordem que l’obra guanyadora va ser “L’altra cara de la muntanya”, de Josefina Porras.
La narració anirà acompanyada per la música del pianista Jordi Barceló. L’espectacle serà a les 20 h, al teatre de les Fontetes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *