L’escudellada de Sant Antoni de la Massana repartirà unes 900 racions

La festa parroquial de la Massana se celebra dimarts que ve, 17 de gener, amb tot un seguit d’activitats tradicionals i populars. La celebració començarà amb una missa a la capella de Sant Antoni de la Grella, a les 11 h, amb la participació de la Coral Sant Antoni de la Massana. Per facilitar l’accés als ciutadans, hi haurà transport gratuït des de les 10.30 h fins a les 12 h des de les parades de bus del centre de la Massana fins a la capella.

Tot seguit, la diada continuarà a la plaça de les Fontetes. Abans de l’escudella es faran els tradicionals Encants de Sant Antoni, una subhasta de diferents lots de productes, sobretot embotits del país. Des de fa més de quinze anys l’encarregat de continuar amb la tradició és Antoni Areny, més conegut com el Salla. Els diners que es recapten es lliuren a Càritas.

Pel que fa a l’acte central, la tradicional escudella de Sant Antoni, s’esperen repartir unes 800 racions, a les quals se n’hi ha de sumar un centenar més, aptes per a persones que pateixen al•lèrgia a la proteïna de la llet, a les llegums i l’api o intolerància al gluten i la lactosa. Aquesta iniciativa, que es va posar en funcionament fa dos anys en col•laboració amb l’Associació d’al•lèrgics i intolerants alimentaris, permet que tothom pugui participar en la tradicional escudellada. Els ingredients que es faran servir seran: patata, col, pastanaga, brou, arròs, vedella d’Andorra, pilota sense farina ni ou, botifarra negra i pollastre.

L’escudella de la Massana és força apreciada pels comensals. Per a la seva elaboració s’utilitzen majoritàriament productes del país: vedella, pilota, botifarra negra i blanca, cansalada, pollastre, patata, col, herbes aromàtiques dels boscos d’Andorra, etc. En total són 80 quilos de verdura i 190 quilos de carn per elaborar una escudella que com sempre comptarà amb el toc professional de l’equip encapçalat per Francesc Medina.

Les olles començaran a bullir a les cinc de la matinada perquè tot estigui a punt per a la una del migdia. També es repartirà pa, aigua, vi i coca de sucre.

Com sempre, es vendrà el plat tradicional de Sant Antoni, que molts col•leccionen. Durant les últimes edicions el motiu del plat han estat diferents elements del Parc Natural del Comapedrosa i enguany serà la papallona anomenada paó de dia.

La celebració es tancarà amb un muntatge que combinarà la música i la narració. L’actor Xavi Fernández llegirà una adaptació de les quatre narracions presentades al premi literari Històries de la Massana, organitzat per la Biblioteca Comunal. Recordem que l’obra guanyadora va ser “L’altra cara de la muntanya”, de Josefina Porras. La narració anirà acompanyada per la música del pianista Jordi Barceló. L’espectacle serà a les 20 h, al teatre de les Fontetes.

(Foto: Eduard Comellas)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.