escudella-massanaDivendres, 17 de gener, la Massana celebra la festivitat del seu patró, Sant Antoni, amb la tradicional escudellada popular. La novetat és que enguany hi hagut un canvi en l’elaboració d’aquest plat tan tradicional, ja que en la seva organització el Comú compta amb un equip d’una vintena de voluntaris: sis d’ells són cuiners professionals i la resta, ciutadans de la parròquia.

Cinc olles bulliran a la plaça de les Fontetes per repartir uns 700 litres d’escudella, al voltant d’un milers de racions. A més, com en les passades edicions, hi haurà una altra olla per a persones que pateixen intoleràncies o al•lèrgies alimentàries.

“L’escudellada de Sant Antoni sempre ha estat una festa popular i busquem la màxima participació, que enguany encara serà major gràcies al grup d’escudellaires voluntaris”, assegura la consellera de Cultura, Jael Pozo.

La iniciativa va sorgir l’any passat a través de les xarxes socials, en què un grup de ciutadans de la parròquia van expressar que volien participar activament en l’organització de les diferents celebracions i festes, com feia antigament la Unió Proturisme. Atenent aquesta voluntat de participació ciutadana, el comú va convocar diverses reunions per poder anar estructurant aquesta col•laboració. I així és com l’escudella de Sant Antoni d’aquest divendres serà més participativa que mai.

La coordinació de l’escudellada va a càrrec del cuiner Josep Maria Troguet, impulsor de la idea juntament amb Dolors Novellas, que ja havia participat en l’elaboració de l’escudella quan se n’encarregava la Unió Proturisme. Troguet comptarà amb els cuiners massanencs Meritxell Montané, Amaro Batista, Dolors Abad i Vicente Zapata. A més, també s’ha sumat a aquest acte el cuiner Ramon Sasplugas. Aquest equip de restauradors ha rebut l’assessorament de la Germandat de Sant Sebastià de Sant Julià, del Comú d’Encamp i d’antics membres de la Unió Proturisme de la Massana, com Dolors Novellas i Trini Casadevall.

L’escudella es començarà a preparar el dia abans. Segons explica Troguet,“hem innovat en les tècniques de cocció, preparant diferents part de l’escudella per separat i s’aniran integrant el mateix divendres al matí”. El cuiner assegura que va animar a participar activament en aquesta festa a la gent de la parròquia “perquè sigui una jornada de germanor, unió i retrobament, amb representació de gent de tots els quarts”.

A més, la festa estarà animada per les companyies teatrals Assaig.9 i Sombons.kom (el grup jove), que han preparat algunes sorpreses que aportaran alegria i diversió a la jornada.

La festivitat de Sant Antoni començarà a les 11 h, amb la Missa a Sant Antoni de la Grella. A les 12 h, se celebraran els Encants, la tradicional subhasta de productes artesanals, i en acabar es procedirà al repartiment de l’escudella.

Per tancar la jornada, “La Casa de Bernada Alba”, una producció de l’ENA, que es representarà al teatre de les Fontetes a les 21.30 h.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada