L’escudella de Sant Antoni de la Massana repartirà més racions i agilitzarà el servei

escudella massana

Dissabte, 17 de gener, la Massana celebra la festivitat del seu patró, Sant Antoni, amb la tradicional escudellada popular.  Les regnes de la festa més popular de la parròquia les va agafar l’any passat un equip de voluntaris, arran d’una iniciativa impulsada a les xarxes socials, en què un grup de ciutadans de la parròquia van expressar que volien participar activament en l’organització de les diferents celebracions. L’èxit de l’escudellada va ser rotund, amb un miler de plats servits i amb una excel·lent percepció de la qualitat, per part dels comensals.

Aquest any es repetirà la fórmula, introduint millores per agilitzar el repartiment d’escudella. Primer de tot, hi haurà una taula més per atendre el públic. També s’afegiran dues olles de transport de les olles grosses fins a les taules, perquè no hi hagi cap aturada en el repartiment. I finalment, a partir de les 13 h es començaran a servir només a les persones que portin plats, deixant pel final els que porten olles o tapers per endur-se l’escudella. “Es tracta d’una festa popular i volem donar prioritat als que venen a menjar a peu dret”, explica Josep Maria Troguet, al capdavant de l’equip de cuiners professionals, que es completa amb Dolors Abad, Meritxell Montané, Pilar Montané, Vicente Zapata, José Manuel Bazán, Ramon Sasplugas i Carles Flinch. A més, hi ha un altre cuiner, Amaro Batista, que serà l’encarregat de confeccionar l’escudella per a les persones que pateixen intoleràncies alimentàries.

Els cuiners ja s’han reunit per planificar l’elaboració de l’escudella. Cadascun d’ells prepararà un concentrat d’escudella d’una espècie diferent: porc, vedella – tota del país- mandonguilles i gallines. Aquests concentrats es barrejaran a les olles que s’hauran encès dissabte a les 6 del matí. A partir de les vuit es prepararan les verdures i carns, que es completaran amb la patata, l’arròs i els fideus.

“Hem establert una programació molt estricta perquè totes les olles tinguin els mateix temps de cocció de tots els ingredients i, per tant, la qualitat de l’escudella sigui la mateixa, te la mengis a les una o a quarts de tres”, explica Troguet, molt satisfet del resultat de l’any passat.

També repetiran enguany l’equip de voluntaris que van ajudar a tallar la verdura i a repartir les racions. Enguany es busquen més voluntaris ja que es vol millorar tant el repartiment de l’escudella com el servei a taula del vi, el pa i les postres. Qui tingui ganes de col·laborar com a voluntari, pot trucar al departament de Cultural, al telèfon 736900.

“L’escudellada de Sant Antoni sempre ha estat una festa molt arrelada, amb una gran participació, però ara ja podem dir que és 100% popular, amb la implicació total de la gent del poble”, assegura la consellera de Cultura, Jael Pozo.

També cal remarcar la participació dels grups de Teatre Sombons.kom i Assaig.9, que animaran la festa.

Abans de l’escudellada hi haurà la tradicional missa (11 h), a la capella de Sant Antoni de la Grella, i els Encants (12 h), la subhasta de productes amb finalitats benèfiques, que enguany torna a anar a càrrec del Sisquet de Cal Sinquede,  encarnat per l’actor Xavi Fernández.

Si la meteorologia no ho impedeix, s’espera que enguany la festa encara atragui més comensals, pel fet de ser en dissabte.

(Foto: Eduard Comellas)