L’escolta activa, diferències

Si preguntes a la gent si sap escoltar, la majoria sol respondre de forma afirmativa, si els preguntes la diferència entre, sentir, escoltar i escoltar activament, aquí la cosa es complica. A saber el que fem tots és “sentir” percebre les vibracions de sons a través de l’oïda, la qual cosa creiem que fem és “escoltar” parar esment al que se sent donant-li sentit, i el que fan solament uns pocs és “escoltar activament” o el que altres disciplines anomenen escolta intel·ligent, es tracta de percebre el llenguatge verbal i no verbal de manera voluntària i atenta per poder entendre i comprendre a l’interlocutor.

Amb observar les definicions de les tres podem veure clarament les diferències. La pregunta és: Es pot aprendre a escoltar activament? I Perquè ens pot ser útil? La resposta de la primera pregunta és afirmativa, sí, es pot aprendre, i la resposta a la segona qüestió, pot tenir tantes respostes com a interessos, per nomenar algunes: per no cometre errors, o almenys minimitzar-los, és a dir, per no donar per fet, interpretar, jutjar, bloquejar-se, (en escoltar el que no esperem o volem). Per a què més és útil? per saber realment què ens diu el nostre interlocutor.

A tots ens agradaria que la persona que tenim davant ens estigui escoltant de forma activa, sense judicis, sense interpretar, sense evadir-se, entenent just el que volem dir sense afegir ni llevar res no? Doncs el primer pas és començar per nosaltres.

Per montseherrera.com / ACPG – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES