L’Escolania de Montserrat obrirà el FeMAP 2014 a la Seu d’Urgell

femapLa catedral de la Seu d’Urgell tornarà a acollir el pròxim dijous 19 de juny el concert inaugural del Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP) que enguany protagonitzarà l’Escolania de Montserrat, sota la direcció de Bernat Vivancos i acompanyada per Vicenç Prunés a l’orgue.

El concert, Mil anys de música a Montserrat, està dissenyat especialment per al FeMAP, en el qual l’Escolania repassa deu segles de música al Monestir de Santa Maria de Montserrat amb els Cants del Llibre Vermell de Montserrat i obres de Joan Cererols, Benet Julià, Narcís Casanovas, Àngel Rodamilans i Bernat Vivancos, entre d’altres.

Aquest concert inaugural del FeMAP serà presidit pel conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Ferran Mascarell.

La Seu, motor d’aquesta proposta cultural transversal al Pirineu

Aquest migdia s’ha presentat la quarta edició del FeMAP a la capella de la Immaculada de la Seu d’Urgell, espai que acollirà per primera vegada un dels 6 concerts que el certamen té programats a la capital alturgellenca. La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, el president de l’Associació del FeMAP, Miquel Colom, el regidor de Cultura de l’Ajuntament urgellenc, Jordi Martin, i el director del festival, Josep Maria Dutrèn.

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha manifestat que la quarta edició d’aquest festival, on hi participen 22 municipis del Pirineu català i Andorra “és la més gran i potent”. “El FeMAP és una realitat absolutament consolidada i ha aconseguit fer girar la mirada cap al Pirineu a molts ciutadans d’aquest país”, ha remarcat Batalla.

“La Seu va apostar perquè aquest festival fos la proposta cultural transversal més important al Pirineu, sent la capital de l’Alt Urgell el seu motor”, ha afegit l’alcalde urgellenc. I és que el FeMAP ha estat concebut perquè permeti apropar gent d’arreu del país a través de la promoció cultural d’alt nivell, el patrimoni o la gastronomia.

Per la seva part, el director del festival, Josep Maria Dutrèn, ha volgut remarcar que “la Seu d’Urgell és la capital del FeMAP i alhora del festival de música antiga més important que es fa a Europa”.

En la presentació del FeMAP, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de la Seu, Jordi Martin, ha explicat els concerts d’aquest certamen que tindran lloc a la nostra ciutat al llarg d’aquest estiu. Martin ha remarcat “el valor que dóna el FeMAP al patrimoni arquitectònic de la Seu d’Urgell i, en concret, al Romànic”. En aquest sentit cal recordar que la Catedral de Santa Maria d’Urgell i la Capella de Sant Miquel són dos escenaris emblemàtics on hi tenen lloc part dels concerts programats.

Els concerts

Dels 37 concerts que enguany proposa el FeMAP, 6 tindran lloc a la Seu d’Urgell, entre la Catedral, la Capella de Sant Miquel, la sala de la Immaculada i al Castell de Castellciutat. Cal destacar també el concert que tindrà lloc el 15 d’agost a l’església de Sant Vicenç d’Estamariu (Alt Urgell), amb Laia Frigolé, Maria Elena Medina i Belisana Ruiz que interpretaran solos, motets i tonos per a veu i solista de Francesc Valls, concert que s’emmarca en els actes commemoratius de 1714.

Després del concert inaugural que oferirà l’Escolania de Montserrat, el programa del certamen a la Seu d’Urgell seguirà el 12 de juliol amb la Real Cámara i Raquel Andueza amb el concert ‘Albinoni i Caldara: noves músiques a la cort de l’Arxiduc Carles’ que tindrà lloc a la capella de Sant Miquel que interpretaran obres de Tomasso Albinoni, Antonio Caldara, Francesc Valls, Jaume Casellas i Tomàs Milans, entre d’altres.

Pel 17 de juliol hi ha programat el concert ‘Ausente de tus ojos’ que ens oferiran la mezzosoprano Marta Infante i Manuel Vilas a l’arpa, amb obres de Francesc Valls, Diego Fernández de Huete, Giulio Caccini, Giovanni Felice Sances i Tarquinio Merula.

El quart concert del FeMAP a la Seu serà el 24 de juliol, a Castellciutat, concretament al Castell de Castellciutat dels Solistes del Latvian Radio Choir que interpretaran música litúrgica del Renaixement als nostres dies.

El 7 d’agost tindrà lloc el concert que ens oferiran l’Ensemble Fortuna d’un Gran Tempo que interpretaran obres de Lluís del Milà, Joan Brudieu, Juan Vásquez, Enríquez de Valderrábano i Alonso Mudarra.

Concert de Jordi Savall

El concert de cloenda del FeMAP a la Seu d’Urgell, que tindrà lloc al catedral el 19 d’agost, serà protagonitzat pel violagambista català Jordi Savall que ens interpretarà músiques tradicionals d’Irlanda i d’Escòcia.

En aquest concert, el mestre Savall revisita la música tradicional d’Irlanda i Escòcia en aquest projecte a cavall entre la música antiga i les anomenades “músiques del món”, acompanyat per Andrew Lawrence-King a l’arpa barroca i de Frank McGuire al bodhran.

Respecte al concert de Jordi Savall, Miquel Colom, president de l’Associació del FeMAP, ha volgut remarcar la importància del retorn a la Seu d’Urgell d’aquest gran violagambista universal després d’haver fet cursos de música antiga ara fa 30 anys a la nostra ciutat.

FeMAP Cinema

Tal i com ha explicat el seu director Josep Maria Dutrèn, el FeMAP també fa una important aposta per activitats extramusicals com el FeMAP Cinema que ens proposa maridatges de pel·lícula.

Així, el 4 de juliol tindrà lloc al pati del convent de La Punxa de la Seu d’Urgell es projectarà ‘Tous les matins du monde’, film d’Alain Corneau ambientada a,la França del segle XVII, amb magnifica banda sonora original de Jordi Savall, que narra la història del mestre de la viola de gamba Monsieur de Sainte-Colombe i la seva relació amb el jove Marin Marais, un aprenent de músic de la cort de Lluís XIV.

Aquesta sessió cinematogràfica estarà maridada per formatges de la Formatgeria de Mas d’Eroles d’Adrall.

Curs de la Universitat d’Estiu

En col·laboració amb la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida, del 16 al 18 de juliol tindrà lloc a l’institut Joan Brudieu de la Seu d’Urgell el curs ‘Com sonava Europa el 1714? Un recorregut per l’Europa musical dels inicis del segle XVIII’ que anirà a càrrec de Màrius Bernadó, professor d’Història de la música de la UdL, i de Joan Vives, redactor de Catalunya Música i divulgador musical.

Trobades amb…

Una altra proposta extramusical dins del FeMAP és la que ens ofereix Trobades amb… activitat que vol acostar-se a la música antiga, als repertoris de concert i als seus protagonistes d’una manera atractiva.

Concretament a la Seu d’Urgell aquesta proposta tindrà lloc el 17 de juliol a Restaurant Paisatges per fer un cafè amb Marta Infante i Manuel Vilas, que unes hores més tard oferiran el seu concert a la capella de Sant Miquel.

TOTES LES NOTÍCIES