Les Trobades Culturals Pirinenques debatran sobre turisme i patrimoni

trobades culturals pirinenques

Esterri d’Àneu és el poble escollit per  a l’11a edició d’aquestes trobades, que se celebrenn el aquest cap de setmana del 25 al 26 d’octubre, i que pretenen establir llaços de comunicació entre Andorra i els seus veïns del sud.

En motiu del 20è aniversari de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, l’objectiu del qual és la conservació i difusió del patrimoni, les trobades tenen el seu eix vertebrador en el patrimoni i turisme. “Cal valorar la potencialitat del turisme per enriquir i donar vida als pobles del Pirineu, però per tal que això sigui possible, és necessari dotar d’eines de visibilitat i promoció a aquesta zona”, considera Àngels Mach, presidenta, de la Societat Andorrana de Ciències, entitat que, juntament amb l’Institut d’Estudis Ceretans i el Col·lectiu Pirineu Cultural (l’actual Institut d’Estudis Alt Urgell), va impulsar la creació de les Trobades l’any 2004.

La globalització al Pirineu va ser el tema central en la primera edició de les Trobades que es va celebrar a Sant Julià de Lòria (Andorra). Al llarg dels deu anys d’existència s’ha debatut sobre aspectes com la creació cultural, el patrimoni, la comunicació, els models territorials, l’economia… sempre en torn dels pobles del Pirineu. “Són unes jornades sempre molt esperades, ja que la comunicació entre els pobles no és bona i és una oportunitat anual per parlar de problemàtiques comunes i intercanviar reflexions com ara la despoblació”, comenta Mach sobre aquestes Trobades que s’han celebrat a un poble pirinenc diferent en cada edició.

Les trobades són obertes i gratuïtes i per a la jornada d’aquest cap de setmana es preveuen dos dies de ponències, que d’aquí a uns mesos seran editades en un llibre que serà enviat als ponents i al públic assistent. “El nostre objectiu és obrir vies des de la cultura per a fer relacionar els seus agents socials, polítics i econòmics en la conscienciació d’un territori compartit”, matisa March.

Si bé durant els 10 primers anys de vida de les Trobades s’han centrat en aglutinar l’àmbit pirinenc de parla catalana, s’ha començat a incorporar les llengües occitana (aranesa) i francesa. La voluntat pels propers deu anys és continuar integrant centres d’estudis dels territoris de la serralada dels àmbits lingüístics aragonès, castellà i basc.

Per Ens de Comunicació / AMIC – Redacció

TOTES LES NOTÍCIES