Les temperatures a Andorra pujaran 3 graus a l’hivern i fins a 6 a l’estiu

aurelien-ribesEl doctor en Matemàtiques Aplicades per la Universitat de Toulouse i investigador de Météo France, Aurélien Ribes, ha explicat, en una entrevista que el canvi climàtic és una realitat i que al llarg d’aquest segle les temperatures a Andorra poden augmentar fins a 3 graus a l’hivern i entre 5 i 6 graus a l’estiu en el pitjor dels escenaris possibles. Això farà reduir la neu a la carretera i els problemes de viabilitat hivernal, però ha alertat que els episodis de fortes precipitacions seran més freqüents i que les onades de fred no desapareixeran del tot. Per aquest motiu, considera que l’Administració hauria d’apostar per mantenir un servei de viabilitat hivernal suficientment important per fer front eficaçment a aquests episodis puntuals. Aurélien Ribes també ha alertat que el canvi climàtic pot provocar altres problemàtiques, com ara l’augment del risc d’inundacions i d’esllavissades en el terreny.

L’investigador francès Aurélien Ribes, que ha visitat el país amb motiu del XIV Congrés Internacional de Viabilitat Hivernal, ha explicat que les conseqüències del canvi climàtic en una zona com Andorra es traduiran en un escalfament de la temperatura, cosa que provocarà que moltes de les precipitacions que fins ara han estat en forma de neu siguin de pluja, i en un augment de la intensitat i la freqüència dels esdeveniments extrems, com les fortes precipitacions.

Tot plegat permetrà que es redueixin els problemes de viabilitat hivernal, però Ribes considera que hi haurà d’haver una decisió política sobre en quina mesura caldrà reduir els serveis i els equipaments dedicats a aquest àmbit, ja que caldrà fer front a episodis puntuals de fortes precipitacions, i les onades de fred, tot i que es reduiran, no desapareixeran del tot.

Ribes també ha alertat que el canvi climàtic pot comportar canvis en el règim hidrològic, amb augments dels cabals dels rius durant l’hivern, i l’increment de fortes precipitacions pot augmentar el risc d’inundacions i d’inestabilitats en el terreny, per la qual cosa caldrà destinar més esforços a protegir les infraestructures d’aquests fenòmens. El clima més càlid també pot tenir un efecte sobre els materials utilitzats en la construcció de carreteres, que es deterioraran més ràpidament. De fet, l’escalfament serà més marcat a l’estiu, amb increments d’entre 5 i 6 graus d’ara a finals de segle, que a l’hivern, on s’esperen augments d’uns 3 graus.

Pel que fa a les estacions d’esquí, Ribes ha dit que la primera solució per fer front al canvi climàtic és la inversió en canons de neu, però ha alertat que aquestes infraestructures no funcionen si la temperatura no és suficientment freda o no hi ha prou reserves d’aigua. Per aquest motiu, augura que cap a meitats de segle algunes estacions de baixa altitud hauran de canviar les seves activitats o concentrar l’oferta de neu a les cotes més altes.

TOTES LES NOTÍCIES