El Consell de Ministres ha aprovat avui el decret de modificació de les tarifes elèctriques de FEDA per l’any 2017. L’estructura tarifària proposada es manté en relació als darrers any, amb 3 tipologies de tarifa en funció de la potència contractada i de l’ús de l’energia elèctrica. Les tarifes blaves, per a usuaris domèstics i per a petits professionals o industrials, les tarifes vermelles aplicables a usuaris professionals o industrials mitjans, i les tarifes verdes, previstes per a grans industrials.

D’acord amb aquesta modificació, les tarifes aplicables al consumidor final augmenten de mitjana un 0,5%, d’acord al diferents perfils de clients de FEDA. Es destaca també que mantenen el mateix nivell de preu les tarifes blava professional, i la vermella.

Aquestes noves tarifes permetran que FEDA pugui continuar amb la seva política de dotar-se de recursos suficients per promoure els projectes de diversificació energètica i preservar el nivell actual de qualitat de servei. Tanmateix, permetran mantenir la competitivitat de les tarifes elèctriques d’Andorra respecte als països de l’entorn europeu, així com el foment del consum responsable i eficient.

A banda de cobrir els costos de producció, de compra, de transport, de gestió i garantir una capacitat d’inversió adequada, les tarifes elèctriques tenen per objectiu potenciar l’estalvi energètic i fomentar un consum responsable i més eficient, mitjançant una repercussió de costos més transparent i amb unes tarifes adaptades als diferents usos dels clients.

En són un clar exemple les tarifes amb discriminació horària que tenen com a finalitat que el consumidor traspassi una part del consum que es produeix en períodes cars a d’altres més econòmics, traspàs que no només representa un estalvi al propi consumidor, sinó que alhora contribueix a la reducció del cost de l’energia del sistema ja que les importacions d’electricitat es poden fer en períodes més favorables.

La proposta de tarifes elèctriques aplicables al 2017 segueix igualment el manteniment de la competitivitat d’aquestes en relació al context geogràfic del país. La particularitat del sector elèctric d’Andorra amb unes tarifes elèctriques regulades pel Govern, han portat a què Andorra es beneficiï de les tarifes elèctriques més baixes dels països veïns, però també de la resta de països de l’Europa occidental, tant pel client domèstic com per l’industrial. Així a títol d’exemple al primer trimestre 2016, el consumidor domèstic (consum entre 2.500 i 5.000 kWh) assumeix a Andorra un preu de compra (amb taxes incloses) de 11,22 c€/kWh, mentre que a Espanya i França, el mateix quilowatt hora és adquirit a 21,85 i 16,85 c€, respectivament. A l’Europa dels 28, el preu és de 20,58 c€/kWh.

1 comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada