Episodis inusuals d’altes temperatures i canvis de temps sobtats. El canvi climàtic podria passar factura al patrimoni artístic. Les conseqüències passen per esquerdes i aixecaments de pintura. Els professionals de la restauració avisen, cal estar-hi pendents. Aquest dissabte, 24 d’agost, és Sant Bartomeu i, justament, hem volgut veure com restauren una representació d’aquest sant.

Al taller de Retoc trobem un encàrrec privat, reparar l’esquerda de les talles de la Pietat i Sant Bartomeu que pertanyen a la capella que porta el nom del sant, un dany que en el últims anys s’ha agreujat.

La feina de les restauradores ha estat reparar l’esquerda i recuperar l’estètica de la figura perquè se’n pugui fer una bona lectura sense que es noti a la vista, però que quedi constància que s’ha intervingut.

No només la destresa de l’artista intervé en la pervivència de la peça. També el seu recorregut i els agents als quals ha estat exposada. Espelmes, contaminació o els llums d’oli són el més habitual en esglésies, però també els embellidors com el betum de Judea que solen trobar-se en talles que provenen d’antiquaris.

La restauració és un art que va lligat al temps i la salut d’aquests pacients que depenen de la mà de l’home que sempre és el primer protagonista i responsable de tot.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada