Les subvencions dels grups parlamentaris podrien variar en funció dels romanents

El síndic general, Vicenç Mateu, ha lliurat aquest divendres als presidents dels tres grups parlamentaris l’informe del jurista Antoni Bayona en relació al finançament dels grups parlamentaris, així com un informe intern analitzant com es poden regular les iniciatives legislatives populars. En el primer cas, l’informe proposa limitar i clarificar la finalitat de les subvencions que reben els grups parlamentaris, i introdueix la idea d’ajustar les noves subvencions al romanent ja existent, de manera que l’aportació que rebés cada grup es fes en funció del romanent que tingués, per evitar acumular grans quantitats de diners. Així ho ha explicat Mateu, que ha afegit que els informes s’han lliurat per tal que els grups parlamentaris hi treballin durant l’estiu i de cara al setembre es puguin començar a abordar les dues qüestions.

La Junta de Presidents d’aquest divendres ha servit perquè el síndic general lliurés als presidents dels grups parlamentaris l’informe elaborat pel jurista Antoni Bayona relatiu al finançament dels grups parlamentaris, que es va encarregar atesa la voluntat de la Sindicatura d’avançar en la qüestió de la seva regulació. L’objectiu de lliurar-ho als grups és aconseguir un consens a l’hora de tirar-ho endavant.

El síndic general, Vicenç Mateu, ha explicat que l’informe proposa reforçar l’aspecte finalista de la subvenció, limitant-la a temes com l’assessorament, la secretaria, el material d’oficina, etc, i tenint en compte que quan es va elaborar el Reglament del Consell General els grups parlamentaris no disposaven d’un espai tan ampli com l’actual i per tant es va permetre que els diners es destinessin al lloguer de locals.

L’informe també proposa abordar la qüestió dels romanents, però deixa oberta la possibilitat o de revisar-los anualment o bé cada final de legislatura. En aquest sentit, un dels temes proposats seria fixar les subvencions en funció dels romanents de cada any o cada legislatura, per evitar grans acumulacions com s’ha vist darrerament amb la divisió del PS. També es proposa la necessitat que els grups parlamentaris portin una comptabilitat i que estiguin sotmesos a un control.

D’altra banda, la Sindicatura ha elaborat un informe intern arran de la intenció que hi ha de regular les iniciatives legislatives populars. Aquest document, que també ha estat lliurat als grups, detalla quina base de legislació hi ha per regular-ho, com es va dur a terme l’únic antecedent que hi ha, que és la ILP del tabac, i una comparativa amb la legislació dels països de l’entorn.

Tal com ha explicat Mateu, l’objectiu és aclarir els conceptes, ja que no tots els textos poden ser una ILP, definir els terminis per recollir signatures, el període de validesa d’aquestes, la protecció de dades, com assegurar-se que els signants coneixen el text, o si és necessari que aquests processos gaudeixin de finançament públic. El síndic general ha afegit que la voluntat ‘no és limitar sinó que es vol fer amb un ànim totalment garantista’.

TOTES LES NOTÍCIES