Les sancions per parlar pel telèfon mòbil mentre es condueix s’han reduït un 87% el primer semestre del 2013 respecte del primer semestre del 2012. La caiguda ha estat constant des de principis del 2012, i mentre que el primer semestre es van imposar 234 sancions per aquest motiu, al segon semestre es van reduir a 99, i entre el gener i el juny del 2013 han quedat en 31. La consciència dels controls que fa la Policia per aquesta causa pot ser un dels motius que ha portat a aquesta reducció, segons l’agent Miquel Àngel Garcia, tot i que reconeix que és una infracció fàcil de dissimular i que segurament la comet més gent que la que detecten. A més, des de la Policia s’apunta que la sanció per fer ús del mòbil al volant és de 18,03 euros, un import que es considera molt baix en comparació a altres països veïns, i per això creuen que caldria fer una modificació del Codi de circulació que actualitzés aquests imports.

Les distraccions al volant són la primera causa d’accidents de trànsit a Andorra, i entre aquestes, una molt habitual és fer ús dels telèfons mòbils. Per aquest motiu des de la Policia es van començar a fer controls, el 2012, per prevenir aquests comportaments i evitar la infracció i el possible accident.

Des que es van començar els controls, la Policia ha detectat una davallada de les infraccions per aquest motiu. Mentre que el primer semestre del 2012 es van sancionar 234 infractors per parlar pel mòbil al volant, al segon semestre aquesta xifra ja es va reduir notablement fins a situar-se en 99 sancions. Aquest primer semestre del 2013 la davallada ha continuat, quedant en 31 infraccions per aquest motiu, el que representa un 87% menys que el mateix període de l’any passat.

Segons l’agent de Policia Miquel Àngel Garcia, aquesta davallada pot ser, en part, gràcies a l’aparició d’aquests controls específics de l’ús dels mòbils al volant, ja sigui ‘per temor a ser sancionats o perquè la gent està més conscienciada per buscar la prudència dins la conducció’.

D’altra banda, però, l’agent reconeix que la davallada de les sancions no vol dir que ja no es produeixin aquestes infraccions, sinó que és fàcil dissimular-les, ja que ‘només aixecant la mà es pot intentar evitar la sanció’. A més, adverteix que sovint és més fàcil veure aquestes infraccions ‘quan no estàs treballant’ o quan no estan amb el cotxe de la Policia, que és un dissuasiu d’aquestes infraccions.

Entre els infractors, la Policia detecta que sempre hi ha qui intenta evitar la sanció dissimulant i fent veure que no l’ha comès. No obstant, també es troben amb conductors que quan se’ls informa que seran sancionats ‘molta gent paga al moment, o tant els fa si se’ls sanciona o no perquè no és un import que sigui una problemàtica per a la butxaca del ciutadà’. I és que la sanció per conduir i parlar pel mòbil alhora és de 18,03 euros.

L’agent Garcia reconeix que en comparació amb altres països, sobretot els veïns, són imports molt diferents, i que des de la Policia es considera que cal actualitzar el Codi de Circulació per elevar aquestes sancions i també les que s’apliquen a altres infraccions com per exemple conduir sense el cinturó de seguretat, que és el mateix import.

Aquesta és una demanda antiga de la Policia perquè, a més reconeixen que ‘en aquestes infraccions amb imports baixos hi ha molta reincidència’.

Durant aquesta setmana la Policia realitza una campanya temàtica centrada en aquestes infraccions, que s’emmarca en les diferents campanyes que es duen a terme des del mes passat. Els agents controlen que els conductors no parlin pel telèfon mòbil, però durant la vigilància també sancionen qualsevol altra infracció i fan controls aleatoris buscant que estigui tot en ordre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada