Les sancions de circulació de la Policia es podran pagar per Internet a partir d’aquest dilluns

espotEl cap d’Informàtica de la Policia, Jordi Giribet, ha confirmat que a partir del pròxim dilluns les sancions de circulació de la Policia es podran pagar a través d’una plataforma al web www.policia.ad, el desenvolupament de la qual es va adjudicar per part del Govern el novembre del 2012.

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha explicat en la roda de premsa de presentació de la plataforma que la finalitat és ‘eliminar tràmits innecessaris’, a més de descarregar al Departament de Policia d”algunes feines farragoses’ i ‘fomentar el pagament voluntari de la sanció’. Precisament amb aquest últim objectiu el Departament de Policia aspira també a reduir els recursos que es destinen a recórrer a la via judicial quan el sancionat no paga la multa.

El desenvolupament de la plataforma de pagament es va licitar i adjudicar per part del Govern el desembre del 2012 i estarà en marxa a partir d’aquest dilluns, quan el web de Policia inclourà una menció que donarà accés al tràmit i a la passarel·la de pagament. Per completar el procediment es necessitarà el número, la data, la matrícula i l’import de la sanció i s’haurà de fer dins del termini màxim permès, com fins ara. El pagament s’efectuarà amb targeta de crèdit, tot i que la Policia no en disposarà en cap moment del número, perquè el procés de pagament depèn exclusivament del sistema bancari. En acabar el procediment el sancionat rebrà dues confirmacions -la del banc i la de la Policia- que podrà desar o imprimir com a justificant.

De moment només es podran pagar sancions de circulació tot i que el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, ha especificat que ‘és el primer pas de cara als tràmits electrònics’. ‘Estem treballant amb els comandaments en un pla estratègic, una de les línies mestres del qual és intentar informatitzar tots els procediments del Departament de Policia’, ha afegit.

El canvi no ha comportat cap tipus de modificació de normativa. ‘El que hem fet és implantar una aplicació informàtica en el marc legal del qual disposem, però estem treballant en una modificació del Codi de circulació i és en el marc d’aquest treball que podem valorar una modificació de l’import de les sancions o de les bonificacions, tot i que encara no hem pres una decisió al respecte’, ha avançat Espot.

De la mateixa manera, l’activació del nou sistema continuarà sense resoldre el problema dels conductors estrangers que no es poden localitzar i als quals no se’ls poden comunicar les sancions. Tot i això, Giribet, ha confirmat que si s’avancés en aquesta problemàtica des del punt de vista polític ‘la plataforma està preparada’ per acceptar el pagament de visitants estrangers. ‘El problema és que la legislació diu que l’ocupant d’un vehicle estranger ha de pagar la sanció al moment i sinó el vehicle quedarà immobilitzat’, ha detallat.

100 aspirants a policia

El director de la Policia, Joan Ramon Peralba, ha confirmat la sol·licitud de ‘al voltant de 100’ candidatures d’aspirants a policia per a les vint noves places que el Govern va anunciar. Tot i que el termini encara no està tancat -es tanca aquest divendres mateix- la xifra correspon a la previsió del departament, basant-se en aquells que havien mostrat el seu interès. Els aspirants estan citats el 27 de desembre a les 13 hores per a una sessió informativa i la presentació del calendari de les proves.