Les Rutes Guiades per la Seu d’Urgell i l’Alt Urgell per la temporada 2013-2014 ofereixen un total de 45 sortides diferents, 8 més que en la darrera edició. El llibret que recull totes aquestes rutes ha estat presentat aquest matí pel tinent d’alcalde de Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament urgellenc, Lluís Biosca, i pel vicepresident del consell Comarcal de l’Alt Urgell, Josep Camps.

Biosca ha remarcat durant la presentació d’aquestes noves rutes que amb aquesta proposta “es pretén fer conèixer el patrimoni natural i cultural, així com els artesans agroalimentaris del territori, de la mà de totes aquelles entitats de la Seu i comarca que treballen per la seva preservació i difusió”. Per la seva part, Camps ha subratllat que des del Consell Comarcal s’ha tornat a apostar per les sortides ‘Els dimecres, coneixem l’Alt Urgell’ que tindran lloc cada dimecres del mes d’agost, adreçades especialment als turistes que es troben de vacances per la nostra comarca i que presenten un “gran interès històric i cultural, ja que es visitaran espais emblemàtics del Romànic”.

La primera sortida d’aquestes rutes guiades tindrà lloc aquest diumenge 28 d’abril, que proposa visitar un gulag a la Solana d’Aravell, concretament el camp de treball número 2 que fou un camp de presoners desafectes a la República que va funcionar en aquest espai natural en els darrers mesos de la Guerra Civil. Aquesta sortida cultural està organitzada pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Rutes a peu, culturals, naturalistes, en marxa nòrdica, formatgeries, en bicicleta i amb raquetes de neu

Del total de les 45 rutes guiades, 14 són sortides a peu que compten amb la col•laboració de la Unió Excursionista Urgellenca (UEU) i el grup Excursionista d’Oliana (GEO); 10 són rutes culturals, organitzades pel Consell Comarcal de l’Alt Urgell i l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat; 4 rutes naturalistes, a càrrec del Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Natural del Cadí-Moixeró; també hi ha organitzades 4 rutes de marxa nòrdica, per Tot Nòrdic i l’AE Nordic Walking-Nòrdic Esport; es repeteix també la novetat en l’edició passada de l’anomenada Ruta del Formatge amb la visita de 6 formatgeries de la comarca, organitzada per l’Espai Ermengol; 2 en bicicleta, organitzades per l’Ajuntament de la Seu i per la secció de BTT de la UEU; i 5 sortides amb raquetes de neu, a càrrec de Tot Nòrdic.

L’última ruta d’aquesta edició tindrà lloc el dia 6 d’abril de 2014 amb la celebració de la 34a edició de l’Oliana-Cambrils, clàssica caminada a peu entre ambdues poblacions que finalitza amb el també tradicional dinar de germanor. L’organitza el grup Excursionista d’Oliana.

Aquestes i altres rutes es poden consultar al Geomapa (www.geomapa.cat).

Les rutes és una activitat gratuïta i cal apuntar-se prèviament per a poder participar-hi. Les places són limitades. La data límit per fer les inscripcions són les dues del migdia del dia anterior a la sortida i es poden a Turisme Seu i a Turisme del Consell Comarcal de l’Alt Urgell.