La celebració de la patrona del Cos de Policia ha estat marcada per les nombroses absències motivades per les reivindicacions de part del cos per la reforma dels complements de jubilació. Així ho han reconegut tant el director de la Policia, Jordi Lluís, com el ministre d’Interior, Xavier Espot, que han lamentat la baixa assistència per aquest fet. Lluís també ha destacat que malgrat la crisi baixin els delictes que afecten especialment a la ciutadania, com són els delictes patrimonials, i ha manifestat que els agents tenen clares i no tenen la voluntat de barrejar les seves reivindicacions ‘legítimes’ amb les seves obligacions envers als ciutadans.

En canvi, el cap de Govern, Toni Martí, ha instat els cossos de seguretat a ‘no voler ser notícia únicament per les reivindicacions salarials’ i a posar per davant la ‘vocació de servei públic’. A més, ha apuntat que han de tirar endavant aquestes reformes dels complements de jubilació perquè sinó ‘en pocs anys els reformarà la realitat, d’una manera força més dràstica’. Espot ha coincidit amb aquest argument però també ha indicat que l’austeritat no afectarà el funcionament de la Policia i a més de renovar el parc mòbil es convocaran concursos ‘de forma immediata’ per cobrir les baixes produïdes per les jubilacions dels darrers anys. Segons el ministre, es tractaria d’una vintena de places.

Menys d’una tercera part de les persones mereixedores d’una condecoració per la seva dedicació al Cos de Policia han estat presents en la celebració de la Diada de Santa Maria Auxiliadora. Així ho ha reconegut el director del cos, Jordi Lluís, com a mostra de les marcades absències de la jornada com a forma de protesta per la reforma dels complements de jubilació que ha iniciat el Govern. Amb tot, ha afirmat que la Policia ‘continua fent la seva feina i sap diferenciar les coses, unes reivindicacions legítimes i per altra banda les seves obligacions’.

Aquestes reivindicacions han centrat també els discursos del cap de Govern, Toni Martí, i del ministre d’Interior, Xavier Espot. Tots dos han lamentat que s’hagin posat per davant aquestes ‘reivindicacions salarials’ a la festivitat de la patrona del Cos de Policia i, fins i tot Martí ha demanat que els agents no vulguin ‘ser notícia’ per aquest aspecte i prioritzin ‘la vocació i el servei públic’.

El cap de Govern, i també hi ha coincidit Espot, ha manifestat que es reformaran els complements de jubilació dels funcionaris perquè ‘o els reformem nosaltres o en pocs anys ens els reformarà la realitat, d’una manera força més dràstica’. A més, ha agraït els esforços d’aquest sector del mercat laboral ‘com hi ha molts esforços i se’n fan al sector privat’, ha recordat.

El ministre d’Interior ha considerat ‘un error’ que alguns agents no hagin volgut assistir a la diada ‘creient que d’aquesta manera es faria un acte de reivindicació contra el Govern’. A més, ha afirmat que si tirar endavant les reformes comporta que part del col·lectiu no sigui present en aquest acte ‘ho hem d’assumir’.

Espot ha manifestat que l’austeritat no afectarà el funcionament del cos i a més de la ‘modernització’ del parc mòbil, ha anunciat que es convocaran ‘de forma immediata’ concursos per cobrir les baixes dels agents jubilats en els darrers anys i que arribaria a una vintena de places. El titular d’Interior ha recordat però que el procés porta un temps i que els agents no estaran disponibles ‘fins d’aquí a sis o vuit mesos’.

Per la seva part, el director de la Policia ha admès que al setembre de l’any passat ja va demanar ser rellevat de les seves funcions pel desgast que produeix la dedicació ‘en cos i ànima’ al cos. La seva substitució encara no està decidida, segons ha reconegut Espot. ‘No s’ha fet perquè estem buscant un perfil idoni per a un càrrec d’altíssima responsabilitat’, ha manifestat i ha assegurat que és un procés independent del que passi amb els complements de jubilació.

 

condecorats-policiaMenys delictes patrimonials tot i la crisi

El director de la Policia ha aprofitat la diada per fer balanç i ha destacat que tot i que en alguns països la crisi provoca un augment de la delinqüència, ‘en aquest país, els delictes que més afecten als ciutadans, els patrimonials, han baixat’.

Així, per exemple, els furts han disminuït un 29,34% i els furts amb força o robatoris un 7,55% respecte al 2011. També els delictes per danys han disminuït un 24,71% i els relacionats amb droga tòxica, tràfic i consum, ho han fet en un 16,48%. En canvi, s’ha incrementat el decomís d’haixix, cocaïna i amfetamínics i ha baixat la de cànnabis.

En total, durant el 2012 els agents de policia van realitzar 8.725 intervencions, un 4,28% més que el 2011. El que més creix són les actuacions en baralles, agressions o alteracions de l’ordre públic (41,31%), seguides de les desavinences familiars (12,57%) mentre que els furts o robatoris són els que més baixen (69,69%) seguits dels danys (16,45%).

Lluís també ha remarcat la davallada de la sinistralitat a les carreteres, amb un 12% menys d’accidents aquest 2012.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada