Les prestacions socials, l’atur i la política, principals preocupacions de la població

Els ciutadans d’Andorra consideren que els tres aspectes que caldria millorar actualment són les polítiques socials, prestacions, i pensions, la manca de feina, i la política. Aquests són els resultats de l’enquesta del segon semestre del 2015 de l’Observatori, elaborada pel Centre de Recerca Sociològica (CRES) durant el mes d’octubre i en la qual s’ha preguntat a 722 persones més grans de 18 anys. Concretament, un 30,7% dels enquestats estan preocupats per les polítiques socials, un 15,2% per l’atur, i un 15% per la política, seguits d’infraestructures i equipaments, salaris o trànsit. El director del CRES, Joan Micó, ha destacat la baixada de les persones preocupades per la manca de feina, ja que el semestre anterior era del 30% i ara està a la meitat. A més dels principals problemes, uns altres eixos tractats en aquesta edició de l’enquesta han estat la relació entre Andorra i la Unió Europea, la intervenció de BPA, la zona de vianants de l’avinguda Carlemany, i la gent gran.

El Centre de Recerca Sociològica (CRES) ha fet públics els resultats de l’enquesta del segon semestre del 2015 realitzada per l’Observatori a 722 persones majors de 18 anys. Així doncs, cal destacar que les polítiques socials, prestacions, i pensions (30,7%), la manca de feina (15,2%) i la política (15%), són els temes que més preocupen la població. Tot i això, el director del CRES, Joan Micó, ha destacat que les persones preocupades per l’atur han baixat a la meitat respecte al primer semestre del 2015.

Un altre dels temes tractats en aquesta edició de l’enquesta ha estat la relació entre Andorra i la Unió Europea, de la qual un 54,9% de la població considera que és molt o bastant positiva pel que fa als acords de col·laboració que ja s’han signat. En canvi, un 16,2% creu que no són ni positius ni negatius, un 11,2% diu que són molt o bastant negatius, i un 17,8% no contesta. 

Tanmateix, els ciutadans han opinat sobre la relació que s’hauria d’acordar entre Andorra i la UE, i el 45,2% han coincidit que el millor seria un acord d’associació que tingui en compte les especificitats d’Andorra. El 23% creu que la relació ja està bé com està fins ara, un 15,2% opta per ser membre de la Unió Europea, un 5,8% opta per tenir menys relació de la que es té actualment, i un 10,9% no contesta.

Un altre dels grans eixos tractats en l’enquesta ha estat la intervenció de BPA, de la qual el 93,9% de la població assegura estar-ne assabentada. Tot i això, els qui consideren que la decisió de l’INAF va estar encertada (29,5%) és molt semblant als que creuen que no (33,7%) i als que prefereixen no contestar (36,8). Quant a la transparència del cas, un 1,7% veuen que s’està actuant de manera molt transparent, un 13,8% bastant transparent, un 33,9% poc transparent, un 23,9% gens transparent, i la resta ha preferit no contestar. A més, un 70,7% creuen que quan acabi el procés de resolució es veurà afectada principalment la imatge del sistema financer del país (70,7%), els treballadors de l’entitat (55,7%), les empreses que tenen comptes a BPA (32,9%), i els dipòsits dels clients (32,6%). Micó no ha volgut valorar aquestes xifres i ha preferit esperar que el tema evolucioni per tornar a preguntar en les enquestes del 2016.

Text i foto: ANA

TOTES LES NOTÍCIES