El primer trimestre de l’any 2013 ha duplicat la mitjana de precipitacions respecte als valors climàtics de l’Atles Climàtic Digital d’Andorra (ACDA) pel període 1971-2000. Així ho revelen les dades del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma), que posa en relleu que els tres primers mesos de l’any han estat ‘anormalment plujosos’ amb valors superiors als 300 mm a totes les estacions. Durant aquest període les dades també mostren que les temperatures mitjana ha estat negativa, especialment al febrer.

Les acumulacions de precipitacions han estat generalitzades però des del Cenma destaquen les de l’estació de Bony de les Neres que durant els tres mesos han presentat una anomalia superior al 190% i en concret el mes de febrer fins i tot ha triplicat (300%) la mitjana climàtica, fet que ressalta el caràcter molt plujós d’aquest primer trimestre.

Pel que fa a les temperatures, la mitjana d’aquest primer trimestre de l’any ha estat negativa al Principat (-0,8 i -2,6 ˚C), sent especialment rellevant la dada del mes de febrer, entre -3 i -5˚C a tot el territori. Les dades revelen que malgrat que el mes de gener fos un mes termomètricament normal o relativament càlid amb registres positius entre 0,5 i 2 ̊C, a conseqüència de les temperatures més elevades durant els primers dies del mes, a partir de la segona quinzena de gener la tendència tèrmica va canviar amb el pas de successives pertorbacions que van permetre l’entrada d’aire més fred i les acumulacions de precipitació.

Aquesta tendència es va mantenir durant el mes de febrer que igual que l’any passat va acumular registres negatius de temperatura molt destacables amb valors d’entre – 3 i – 5 ̊C com en el cas de l’estació de Perafita. Tant les temperatures mínimes com les màximes van seguir el mateix patró amb registres similars a les de la temperatura mitjana però mai superiors. Per tant el febrer va ser molt fred a tot el Principat. Durant el mes de març s’han mantingut els registres negatius de la temperatura mitjana amb valors entre -1,4 i -3 ̊C respecte el valor climàtic. En aquest sentit, destaquen les marcades màximes entre – 1,9 i – 3,5 ̊C a diferència dels dos primers mesos confirmant també el caràcter fred d’aquest mes de març.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada