Les pluges i la neu disparen el cabal dels rius pirinencs

Les pluges que afecten el Pirineu des de dijous passat i l’augment de temperatures que ha fet que es fongui la neu caiguda durant el cap de setmana, ha provocat la crescuda dels rius pirinencs. El riu Segre, per exemple, tenia aquest matí al seu pas pel pont de la Palanca de la Seu d’Urgell un cabal de 73 metres cúbics per segon, quan tot just fa una setmana arribava als 18 metres cúbics per segon.

Aigües avall, a Organyà, el Segre porta gairebé 140 metres cúbics per segon. A causa del gran volum d’aigua, l’embassament d’Oliana (que es troba al 94% de la seva capacitat), té les comportes obertes. El pantà de Rialb es troba al 85% de la seva capacitat. Amdós embassaments sumen 415 hectòmetres cúbics d’aigua.

Risc d’allaus

D’altra banda, la pluja i la neu durant els últims dies han disparat el risc d’allaus. Protecció Civil ha activat el protocol Allaucat en fase de prealerta i amb un nivell de 4 sobre 5 a la cara sud del Pirineu.

Des d’ahir, únicament Baqueira està oberta als esquiadors en una zona d’entre 30 i 40 quilòmetres a la franja d’Aran. A l’Aran s’han registrat aquests dies de temporal, uns 40 centímetres de neu.

Foto: Albert de Gracia