Les repetides pedregades que han tingut lloc durant aquest estiu han afectat una o diverses vegades a 368 parcel·les de cultiu de tabac. D’aquestes, 236 s’han peritat una o més vegades i amb diferents graus d’afectació hi ha un 64% de la collita sinistrada, segons les dades de l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra. Tot i així, en parròquies com Ordino i Canillo s’espera un tabac ‘excepcional’, ha assenyalat el president de l’APRA, Xavier Coma, ja que els cultius afectats per les primeres pedregades s’han pogut recuperar. En global, s’espera que la collita total de tabac sigui similar a la de l’any passat.

‘La plantació ha estat complicada’, ha indicat el president de l’APRA, Xavier Coma, en relació a la collita de tabac d’enguany. Les gelades i les baixes temperatures van comportar que alguns agricultors haguessin de replantar i les pedregades han fet que sigui una collita ‘difícil de treballar’, ha afegit.

Les pedregades van començar el 7 de juliol i han estat ‘un clàssic’ durant tot l’estiu amb pedregades setmanals i amb setmanes on han caigut fins a dues pedregades, ha comentat Coma.

Fins a aquest mes de setembre han registrat 368 parcel·les afectades per la calamarsa en una o més ocasions i d’aquestes se n’han peritat 236 una o diverses vegades, segons ha exposat el president de l’APRA, el que suposa uns 121.000 quilos de tabac. Amb diferents graus d’afectació hi ha fins a un 64% de la collita sinistrada.

Els danys més greus, ha dit Coma, s’han registrat en 37.000 quilograms de tabac, dels quals s’ha autoritzat el fresat de 14.000 quilograms i de moment se n’han destruït 5.000 quilos. Això suposa, segons el responsable de l’APRA, un 5% de la collita amb dret a fresar i un 2,10% fresat.

Aquestes xifres representen una major afectació que l’any passat quant al nombre d’explotacions que han patit danys per la pedra i de declaracions que ha rebut l’APRA.

Ni aquest fet ni el retard en la recol·lecció de la collita suposarà una gran pèrdua ni de quantitat ni de qualitat del tabac, segons Coma. Bona part de les plantes s’han pogut recuperar de les primeres pedregades i el fet que els pagesos treballin amb un marge d’un 10 o 20% en el conreu fa que la quantitat esperada per aquesta temporada sigui similar a la de l’any passat, segons preveu l’APRA. Igualment, malgrat el retard en la recollida, la possibilitat d’aprofitar gran part de les fulles de tabac fa que sobretot a les parròquies altes s’esperi un tabac ‘excepcional’. Aquestes són les que van rebre les primeres pedregades i s’han pogut recuperar millor mentre que a les parròquies baixes la calamarsa va caure entrat l’estiu i és més difícil de recuperar.

Amb tot, les xifres finals de la collita d’enguany hauran d’esperar que els pagesos acabin de recol·lectar el tabac i es facin els últims peritatges, ha manifestat Coma, que ha reconegut que al setembre encara hi pot haver alguna pedregada que afecti els cultius que queden al camp.

(Foto: Ricard Riba)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada