Les osses d’Encamp i Ordino actuen a París

La delegació andorrana a les Jornades Europees del Patrimoni, a París (SFGA)
La delegació andorrana a les Jornades Europees del Patrimoni, a París (SFGA)

El ball de l’Ossa d’Encamp i L’última ossa d’Ordino han format part, aquest cap de setmana, de les Jornades del Patrimoni que organitza la Unesco a París. L’esdeveniment s’ha emmarcat en les Jornades Europees del Patrimoni, que aquest any, i coincidint amb el 20è aniversari del Conveni per a la salvaguarda del patrimoni cultural immaterial, estan dedicades al patrimoni viu.

La delegació andorrana ha estat formada per una trentena de persones, principalment els actors de la festa, tant de la Comissió de Festes d’Encamp com de l’Associació de Cultura Popular d’Ordino. El ball de l’Ossa d’Encamp s’ha representat dissabte a la tarda i L’última ossa d’Ordino, diumenge al matí. Les dues representacions han tingut lloc als jardins de la Unesco.

La Unesco ha obert aquests dies la seva seu i ha ofert un programa amb expressions culturals de tot el món. Així, a més de les festes de l’ossa d’Andorra, s’hi ha pogut veure la capoeira del Brasil, el flamenc d’Espanya i la rumba del Congo i la República Democràtica del Congo, entre d’altres.

Les festes de l’ossa a Andorra són farses, és a dir, representacions breus de caràcter còmic i satíric. En l’actualitat, només se celebren a Encamp i Ordino, el dilluns de Carnaval i la primera setmana de desembre, respectivament, però antigament haurien tingut lloc a totes les parròquies i amb dates diferents, sempre dins del cicle festiu de l’hivern.

Des del novembre del 2022, les festes de l’ossa d’Andorra formen part de la Llista representativa del patrimoni cultural immaterial de la Unesco. De fet, el reconeixement és per a la candidatura presentada de manera conjunta amb tres municipis de l’Alt Vallespir (Arles de Tec, Sant Llorenç de Cerdans i Prats de Molló) sota la denominació de les Festes de l’Os dels Pirineus.

El desplaçament a París ha comptat amb el suport dels comuns d’Encamp i Ordino, el Departament de Patrimoni Cultural del Govern i l’Ambaixada d’Andorra a França i Mònaco, que és també la Delegació Permanent del Principat d’Andorra a la Unesco.

[do_widget id=category-posts-pro-64]