seuEl director territorial del Departament d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, i l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, han anunciat aquest tarda en un acte públic a la sala d’actes del Consistori urgellenc que estan a punt de començar les obres de construcció del nou institut públic de secundària La Valira de la capital de l’Alt Urgell.

Aquest mateix matí s’ha realitzat l’acta de replanteig de les obres, ja que és el punt d’inici de la construcció del nou centre que està previst que acabi a finals de maig de 2014.

Segons ha explicat el delegat territorial d’Ensenyament, el nou institut es posarà en funcionament el pròxim curs 2014-2015. Cullerés ha explicat que “malgrat la complicada situació econòmica actual, podem anunciar, després de tres anys, la construcció d’aquest nou centre educatiu en tota la demarcació de Lleida i Pirineu”.

Amb l’anunci aquesta tarda de l’imminent construcció d’aquest segon centre d’educació de secundària, es dóna compliment al compromís adquirit per part del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya amb les prop de 100 famílies que tenen escolaritzats els seus fills i filles a l’escola La Valira, centre d’educació primària que actualment es troba ubicada de manera provisional en ple centre de la ciutat.

Davant d’aquest anunci, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, ha mostrat la seva satisfacció pel fet que la ciutat gaudirà del segon institut que donarà resposta a l’actual saturació de l’institut Joan Brudieu i alhora a les famílies de l’escola La Valira, les quals podran donar continuïtat al seu projecte d’escolarització d’educació primària. Batalla ha destacat que “no ha estat un procés fàcil aconseguir aquesta inversió històrica”, però que “se sent satisfet per poder donar esposat a una necessitat educativa important per la ciutat”.

L’anunci de la construcció imminent del nou institut La Valira s’ha realitzat davant de la directora i els mestres de l’actual escola de primària La Valira, així com dels pares i mares dels alumnes del centre, i dels directors de la resta de centres educatius de la Seu d’Urgell.

Cal recordar que al novembre de 2011, el Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va haver de replantejar el projecte de construcció de l’edifici La Valira pel canvi de les previsions demogràfiques que s’ha havien fet en el seu moment. Per aquest motiu, el Departament d’Ensenyament va haver de replantejar la modificació d’un projecte inicial que era la construcció d’una nova escola de primària a construir un nou institut de secundària, però alhora poder-hi encabir els alumnes matriculats actualment a l’escola La Valira. El director territorial del Departament d’Ensenyament ha volgut agrair la comprensió de les famílies al llarg de tot aquest procés.

Aquest nou centre educatiu de la Seu d’Urgell serà un edifici pensat per encabir un institut però amb flexibilitat perquè h pugui acollir alumnat de primària. El cost total de l’obra és de 3 milions 700 mil euros. L’edifici, situat al parc de l’Horta del Valira, tindrà uns 100.000 m2 d’espai total, mentre que l’interior de l’edifici tindrà una superfície útil de 2.900 m2.