Les obres a Engolasters ja poden començar després de la retirada total de les truites

engolasters

Aquest dijous han acabat les tasques de retirada de les truites de l’estany d’Engolasters. Aquesta era la darrera tasca que quedava per fer abans de buidar del tot l’estany per tal de procedir a canviar la seva vàlvula de capçalera. Tal com indica FEDA als panells informatius del costat de l’estany, està previst que aquestes tasques comencin el proper 1 de setembre i s’allarguin unes deu setmanes, fins a mitjans de novembre.

 Els nombrosos turistes que aquest dijous al matí han pujat a l’estany d’Engolasters han pogut comprovar, entre sorpresos i decebuts, com ja no hi queda pràcticament gens d’aigua. La feina de buidatge dels prop de 600.000 metres cúbics que caben a l’estany iniciada fa pocs dies ja ha conclòs i, de fet, aquest dijous, amb la retirada de les truites que quedaven, s’han donat per finalitzades les tasques prèvies.

Les truites han estat evacuades, amb l’ajuda de tècnics de la piscifactoria de les Salines, i transportades amb camions cisterna amb aigua amb oxigen fins al riu Gran Valira, on s’han alliberat.

Les obres que començaran, previsiblement, l’1 de setembre consistiran en el canvi de la vàlvula de capçalera de l’estany, que té com a funció aïllar el llac de la canonada forçada que subministra l’aigua a la central hidroelèctrica.

Segons FEDA, el canvi de la vàlvula de capçalera permetrà una millora notable, ja que es disposarà d’una nova vàlvula de guillotina i una altra de papallona. La primera permetrà realitzar el manteniment sobre la segona o sobre la canonada forçada, sense la necessitat d’haver de buidar tot l’estany.

Les dues vàlvules tenen un diàmetre interior d’1,9 metres i un pes de 8.840 i 5.800 quilos, respectivament. Per elles hi passa un volum d’aigua d’11 metres cúbics per segon, el que representa uns 11.000 litres cada segon.

D’altra banda, aprofitant el buidatge de l’estany també es canviaran les sis juntes de dilatació de la canonada forçada. Amb aquesta millora de les instal·lacions, FEDA vol aconseguir un millor rendiment en la producció hidroelèctrica que, de fet, representa entre un 15 i un 20% de l’electricitat que es consumeix al país.

L’estany d’Engolasters només es buida molt de tant en tant. De fet, les darreres ocasions en que es va fer va ser els anys 1994 i 2009. Per tal de realitzar aquest buidatge, FEDA ha comptat amb el suport del Departament de Patrimoni Natural del Ministeri de Medi Ambient.

(Text i foto: ANA)

TOTES LES NOTÍCIES