sitges-2013La nova pel·lícula d’Eugeni Mira Grand piano ha obert la 46 edició del Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya-Sitges aquest divendres 11 d’octubre. La pel·lícula promet oferir un luxós thriller ambientat en un concert de piano tot comptant amb un repartiment d’altura com Elijah Wood, John Cusack o Alex Winter.

La celebració del Festival de Sitges, el més important a nivell mundial en la seva especialitat, s’escurça enguany un dia per culpa de les retallades pressupostàries i posarà punt i final a les seves projeccions el proper 20 d’octubre de 2013.

El Festival de Sitges segueix apostant per produccions amb participació catalana amb vocació internacionalista per obrir el certamen, ambicioses produccions que d’altra banda han situat a Catalunya en el mapa com a motor del fantàstic gràcies a una pedrera immillorable.

 Fantàstica competició de fantàstic

Entre les pel·lícules repartides per la secció oficial Fantàstica a competició conformada per 28 propostes, Gales i Panorama, cal destacar la presència de grans títols vistos a Cannes com la potentíssima Only God Forgives del cèlebre director danès Nicolas Winding Refn o la desencisada, decadentista i misantropa cinta de vampirs Only lovers left alive de Jim Jarmush. Provinents de l’estel·lar festival de Cannes figuraran a Sitges també cintes com l’adaptació d’un relat d’Stanislaw Lem The congress d’Ari Folman novament en el registre del cinema d’animació creuat amb la ciència-ficció amb Harvey Keitel o Robin Wright o el retorn d’Alejandro Jodorowski en el que seria la seva biografia fabulada La danza de la realidad.

La cinematografia llatinoamericana confirma la seva vitalitat amb la presència de la cinta xilena Magic, Magic de Sebastián Silva on una noia que pateix insomni entre en el territori del desconegut en un viatge que fa per Xile per retrobar-se amb una amiga. I fins i tot el nord-americà Jim Mickle s’atreveix a versionar la cinta mexicana Somos lo que hay ambientada a Nova York sota el títol We are what we are. També tindrem sospitosos habituals de la casa com Terry Gilliam, Robert Rodríguez o Brad Anderson.

 Alguns són especials

Entre altres noms de pes que enllustraran el festival de Sitges en sessions espacials cal esmentar un antic premiat honorífic com Neil Jordan del qual podrem veure la seva nova incursió en el gènere vampíric Byzantium o Roman Coppola que portarà una estranya comèdia surrealista A glimpse inside the mind of Charles Swann III.

També caldrà para esment aI canadenc Vincenzo Natali que repeteix a Sitges amb un relat espectral de fantasmes, Haunter, amb Abigail Breslin. Serà convenient deixar-se arrossegar per la obsessiva Enemigo del també canadenc Denis Villeneuve amb un Jake Gyllenhaal perdut en els seus laberints mentals que ja vàrem disfrutar al recent festival de San Sebastián; i no convé perdre’s la incursió de l’esplèndid director argentí Israel Adrián Caetano en el thriller de gènere amb assassina a sou a Mala.

Quota oriental

Un dels directors més estimats per Sitges, Takashi Miike, serà un dels grans convidats del certamen català amb Premi Honorífic i una retrospectiva de la seva extensa filmografia coronada amb la projecció dels seus darrers títols Lesson of the evil i la malaguanyada Shield of Straw, una de les pel·lícules més decebedores de Cannes’2013. L’accent orientalista del certamen català es referma en l’homenatge a un altre habitual de la casa com Johnny To qui acudirà per presentar també les seves darreres propostes Drug war i la comèdia sense massa inspiració Blind detective, provinent de Cannes. Tampoc podem passar per alt el renovador del fantàstic japonès Kiyoshi Kurosawa afegit a darrera hora al fetsival.

Efemèrides

Entre les efemèrides d’enguany cal destacar el vintè aniversari de la secció Seven chances consagrada a un conjunt de films triats i presentats per membres de la crítica catalana que desplaçarà les seves sessions sitgetanes íntegrament a la Filmoteca de Catalunya a Barcelona. I també es commemora el desè aniversari de la secció de rareses i propostes més radicals i innovadores del fantàstic Noves visions que es dedicarà a l’iranià Jafar Panahi. Aquest secció, genuïna marca de la casa, que està subdividida en quatre seccions – Ficcció, No ficció, Experimenta i Emergents – , oferirà la oportunitat de veure els darrers films de Jean-Luc Godard, Peter Greenaway, Sion Sono, Nick Cassavettes o Denis Côté.

 La televisió treu el cap

Entre les múltiples seccions i activitats programades en el macrofestival de Sitges trobem que en la present edició es concedeix un espai rellevant a les produccions i sèries televisives. Així es podran disfrutar els dos primers capítols en caràcter de preestrena de la nova sèrie Bates Motel aquest dotze d’octubre abans de l’estrena oficial de la sèrie pel canal TNT el 22 d’octubre. Bates Motel que recrea la relació de Norman Bates jove amb la seva mare Norma abans d’acabar com tots coneixem en la pel·lícula Psicosis de Hitchcock. Es tracta de la segona estrena més vista per cable d’aquesta temporada als Estats Units i els protagonistes principals seran el jove Freddie Highmore (Charlie y la fàbrica de chocolate) i Vera Formiga com a mare possessiva (Up in the air)