A  la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts, els representants dels comuns han fet l’últim repàs a nivell intern de l’esborrany final de la modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum. Els principal canvi és la introducció de la participació ciutadana, que es basarà en l’elecció d’un ciutadà titular a cada mesa electoral i dos suplents. Altres modificacions que incorpora la modificació de la llei és la possibilitat d’accés d’observadors internacionals a l’escrutini i l’obligació que totes les parròquies disposin de cabines adaptades per persones amb discapacitats funcionals. La llei es podria presentar a tràmit parlamentari aquest mes de juliol i es podria aprovar la propera tardor; és a dir, ja seria operativa per les properes eleccions generals.

Els cònsols de les diverses parròquies han fet l’últim repàs a nivell intern de l’esborrany final de la modificació de la Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, durant la reunió de cònsols celebrada aquest dimarts. El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, ha assegurat que “el 90% ja està donat per bo, tot i que queda pendent matisar algunes modificacions”.

El principal canvi que s’incorpora és la participació ciutadana a les meses electorals per participar en l’escrutini, modificació que respon a la reclamació del Consell d’Europa. La primera proposta contemplava que aquesta participació fos obligatòria, però finalment s’ha acordat que fos voluntària i, per tant, s’ha hagut d’establir un procés d’elecció.

Aquest procediment consistirà en un sorteig entre les persones del llistat electoral, de les quals en sortiran vint seleccionats, que tindran cinc dies, des que se’ls comunica que han estat escollits, per contestar de manera afirmativa o negativa. En total, es necessita un titular i dos suplents per cada mesa electoral.

Altres canvis que s’introduiran seran la possibilitat d’accés d’observadors internacionals durant l’escrutini i l’obligació que totes les parròquies disposin de cabines adaptades per persones amb discapacitats funcionals. A més, s’allarguen dos terminis: el període hàbil per publicar les llistes electorals s’amplia de tres a sis dies i la presentació de candidatures, que estava fixada en cinc dies, s’amplia a set.

Segons ha assegurat Torres, la intenció és presentar la llei a tràmit parlamentari durant aquest mes de juliol i que, de cara a la tardor, pugui ser aprovada perquè ja sigui operativa a les properes eleccions generals.

ANA

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada