lletres

Aquest dissabte, 25 de juliol de 2015 a les 19:30 hores, s’inaugurarà l’exposició “Les lletres d’ahir i d’avui” a la Sala Sant Domènec de la Seu d’Urgell. L’acte estarà presidit per Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, i comptarà amb l’assistència del Degà del Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya Dr. Jesús Del Hoyo Arjona; l’ Alcalde de la Seu d’Urgell, Il.lm. Sr. Albert Batalla i Siscart; i de la Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell, Sra. Clara Arbués i del Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, Sr. Julio Quílez.

Després dels parlaments, hi haurà un interludi musical que anirà a càrrec de Michelle Francis-Cook (soprano) i Maria-Neus Devesa (piano) amb tres peces vocals acompanyades al piano.

Seguidament, els assistents es desplaçaran fins al claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell per a visitar l’exposició “Les lletres d’ahir i d’avui”  on romandrà fins al mes d’octubre de 2015. Hi haurà un refrigeri per a cloure la inauguració.

L’exposició, que es podrà visitar fins al d’octubre de 2015 al Claustre de la Catedral de Santa Maria d’Urgell,

“Les lletres d’ahir i d’avui” és una mostra sobre el patrimoni de la grafia de les lletres que es conserven en documents i peces d’art històriques i de gran valor d’una banda, entre els quals es poden citar entre les més rellevants a la Seu d’Urgell el Beatus, el Missal de Galceran de Vilanova i el Llibre de les Usances, Privilegis i Immunitats de la Ciutat d’Urgell i de l’altra, un recull de lletres i signes quotidians que podem trobar als carrers, camins o espais naturals de la nostra comarca.

L’exposició té per objectiu  despertar l’ interès pel tresor lletrístic que ens envolta i ofereix un breu recorregut per aquells suports d’àmbit local que projecten el valor i la riquesa de les lletres d’ahir i d’avui. La mostra inclou una sèrie d’imatges i continguts gràfics que reforcen i contextualitzen el valor de patrimoni associat a la lletra i que ens per­met la redescoberta del passat, així com peces molt més actuals però també significatives. Atresorades unes i quotidianes les altres, totes són de la comarca de l’Alt Urgell. Unes estan custodiades a diferents seus, concretament al Museu Diocesà, a l’Arxiu Capitular, a la Catedral de Santa Maria, a l’Església de Sant Miquel i a l’Arxiu Comarcal; i altres estan presents en racons ben coneguts de la Seu d’Urgell i de la resta del territori. Totes són, des de la seva humilitat, testimonis del passat i del present i companyes del nostre entorn. Aquesta exposició manté una línia de continuïtat amb l’exposició de “Les lletres d’ahir i d’avui” de la Catedral de Girona en els mesos entre juliol i novembre de 2014. Aquest any 2015, se suma un nou territori, el de l’Alt Urgell, i s’exposarà en el Claustre de la Catedral de la Seu d’Urgell. Seguidament iniciarà un periple -com a exposició itinerant- per diferents llocs emblemàtics de Catalunya de la xarxa Catalonia Sacra.

La direcció del projecte i disseny ha anat a càrrec de Jesús Del Hoyo, Cristina Flórez i Cristina Simon, del Col.legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la coordinació a l’Alt Urgell, de Clara Arbués, Delegada de Patrimoni del Bisbat d’Urgell i de Julio Quílez, Director de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Com a complement de l’exposició, s’ha editat un catàleg que, a més d’una extensa compilació de material gràfic, recull textos de Montserrat Pagès i Jordi Pasques.

El treball de recerca i desenvolupament ha estat realitzat pel Col·legi Oficial de Disseny Gràfic de Catalunya, amb la col·laboració del Bisbat d’Urgell i l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell. L’exposició està emmarcada en les activitats i propostes del projecte de difusió cultural de les diòcesis de Catalunya, Catalonia Sacra.

Us adjuntem la invitació a l’acte d’inauguració, visita de l’exposició i refrigeri així com el detall d’una caplletra del Beatus de la Seu d’Urgell (A) i una mostra del plafó destinat al seu contingut.

L’acte és gratuït, obert a tothom i una bona oportunitat per a passar una agradable estona en companyia d’amics i familiars.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada