Les lents de contacte han renovat els seus materials per unir confort i funcionalitat. Saps quin és el teu model? N’hi ha per a tots els gustos: amb motius impresos, d’un sol ús, terapèutiques i fins i tot per dormir.

Serveixen per corregir defectes de la vista (miopia, hipermetropia, astigmatisme o presbícia). El món de les lents de contacte s’ha convertit en un univers gairebé infinit: n’hi ha toves i dures, fixes, de fantasia, amb colors. Les lents toves: estan disponibles al mercat, les campiones en vendes són les lents toves o hidròfiles (anomenades així perquè s’han de conservar submergides en líquid). El secret del seu èxit és que s’adapten bé a la superfície de l’ull i resulten molt confortables. La clau resideix en la hidratació: posseeixen una estructura porosa que capta aigua. L’últim en materials per a aquestes lents és el hidrogel de silicona. Les lents toves poden ser d’un sol ús

per a un dia, una setmana, quinzenals o mensuals. El gran avantatge d’estrenar lents de contacte cada poc temps és que hi ha menys risc d’infecció. Encara que també es pot trobar una opció més duradora, les anomenades toves convencionals, la vida ronda l’any i mig. I el preu? Les d’un sol ús són les més cares. De fet, a menor vida de la lent, més preu.

Les lents dures: les lents dures no s’han de mantenir en líquid i el seu ús és bastant reduït. La seva qualitat de visió és millor i duren més. Fins i tot, al cap d’un temps es poden polir per eliminar les ratllades, encara que gairebé tothom prefereix renovar a polir.

Podem banyar-nos amb les lentilles posades?

Les lents de contacte no deixen de ser un cos estrany que s’introdueix a l’ull, per tant, requereixen una sèrie de cures en la seva manipulació i higiene. Aquí us deixo alguns consells bàsics:

No les feu servir al mar o la piscina. L’aigua d’aquesta última conté productes químics que canvien la seva curvatura, a més que en els dos casos poden contaminar-se amb gèrmens i provocar conjuntivitis. Per a casos excepcionals, com les persones amb defectes refractius molt alts, hi ha la possibilitat de banyar-se amb elles, però sempre usant unes ulleres de natació. No dormiu amb elles. En general, les lents de contacte s’han d’utilitzar una mitjana de vuit a 10 hores, però sempre seguint el consell de l’especialista. Es recomana treure a la nit perquè l’ull descansi i la còrnia s’oxigeni. De tota manera, hi ha unes lentilles que sí estan indicades per dormir: són les d’un sol ús mensuals fixes, que poden utilitzar les 24 hores del dia durant un mes. L’advertència principal és rentar-se les mans abans de posar-se i treure la lent. Un dels problemes oculars més freqüents en els usuaris de lents de contacte és la conjuntivitis.

Acudeix a l’especialista. És igual el tipus de lent que necessitis, sempre és necessari un període d’adaptació que ha d’estar controlat pel òptic. Com a mitjana sol durar set dies i serveix per habituar l’ull a la lent i comprovar que la tolera i veu bé . En aquest temps , l’especialista t’ensenyarà la tècnica per posar-se i llevar-se les lents.

Les lents de contacte no estan indicades en determinades situacions com l’ull sec, que és un problema ocasionat per l’absència de llàgrima, provocat per algun medicament o la menopausa. Infecció o inflamació: si l’ull o les parpelles no estan sans, no pots usar-les. Al·lèrgia al pol·len: si comporta conjuntivitis, ja que la lentilla no és ben tolerada. Úlceres o ferides a l’ull.