Les Janeiras tornen per 8è any consecutiu a Andorra

Per vuitè any consecutiu, els integrants del Grup de Folklore de la Casa de Portugal a Andorra portaran durant el mes de gener la tradició de cantar les JANEIRAS a diferents institucions, establiments comercials i diferents col·lectivitats.

Des de 2006, els seus membres ham procurat difondre aquesta iniciativa cultural com a vehicle d’integració, junt d’establiments comercials andorrans, de la Residencia Clara Rabassa, de la Residència l’Albó, a l’Església de Sant Pere del Pas de la Casa i de Sant Esteve a Andorra la Vella i a diferents domicilis particulars.

Des de 2010 les Janeiras visiten la Catedral de Santa Maria d’Urgell en presencia de l’Arquebisbe i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i en acabar la celebració eucarística, ofereixen a tots els assistents el cant de les Janeiras.

Enguany, aquesta celebració tindrà lloc el diumenge, dia 3 de Febrer a les 12 del migdia i estarà presidida per l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives que rebrà els prop de 60 membres del Grup abillats amb els vestits regionals. Anticipadament, el diumenge, dia 27 de gener el Grup solemnitzarà la missa del migdia a l’Església de Sant Esteve a Andorra la Vella proporcionant també als assistents el cant de les Janeiras.

Les Janeiras o cantar les Janeiras es una tradició a Portugal que consisteix en la reunió de grups que es passegen per els carrers dels pobles a començaments d’any, cantant de porta en porta i desitjant a les persones un feliç any nou. Tenen lloc el gener, el primer mes de l’any ja que era el mes del déu Jano, el déu de les portes i de l’entrada. Era el porter del Cel i per això molt important pels romans que esperaven la seva protecció, essent especialment invocat el mes de gener.

La tradició general diu que grups d’amics o veïns s’aplegaven, amb o sense instruments molt semblants als emprats actualment pels grups de folklore, per cantar les Janeiras. Distribuïdes les lletres de les musiques, aquests grups marxen de porta en porta pel veïnat. Acabada la cançó en una casa, s’espera que els amos regalin les janeiras (embotits, nous, fruita, etc). Per comoditat, avui en dia es més freqüent regalar xocolata o diners. Acabades les Janeiras, el grup es reunia i repartia el resultat o menjaven tots plegats allò que havien rebut.”

TOTES LES NOTÍCIES